Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Evropský superstát místo EU? Francouzi a Němci chtějí posílit Unii pravomoci

Autor: mb - 
29. června 2016
18:47

Povinné přerozdělování uprchlíků, ztráta kontroly nad daňovou politikou, společná zahraniční politika, společný vízový režim a ostraha vnějších hranic. To jsou jen některé body ambiciózního návrhu, který v dokumentu představili ministři zahraničí Francie a Německa Jean-Marc Ayrault (66) a Frank-Walter Steinmeier (60). Státy by tak de facto do značné míry ztratily svou samostatnost.

„Masová migrace do Evropy bude pro budoucnost kontinentu znamenat výzvu. Na tuto výzvu by neměly existovat jednostranné národní odpovědi, jedná se o opravdovou evropskou výzvu 21. století. Situace, kdy tíhu migrace pociťují jen určití členové EU, je neudržitelná. Jako první krok by měla nadejít reforma dublinského systému…, kdy by se vytvořil stálý a závazný mechanismus sdílení (uprchlíků) mezi státy,“ píše se v dokumentu s názvem Silná Evropa ve světě nejistot.

Ministři zahraničních věcí Francie a Německa se ale nezastavují jen u otázky imigrace, navrhují též společnou bezpečnostní a zahraniční politiku. „Německo a Francie navrhují, aby všechny aspekty bezpečnosti a obrany byly řešeny na evropské úrovni… Budeme prosazovat více integrovanou zahraniční a bezpečnostní politiku Evropské unie,“ stojí v dokumentu.

Neméně kontroverzní je pak Steinmeirova a Ayraultova vize ohledně podpory eura a sjednocení daňových systémů. „Veřejná podpora pro euro je podkopána deficitem pokroku v sociálních otázkách a spravedlivým zdaněním v členských státech. Podpora evropské měnové unie by měla být doprovázena reformou v daňové oblasti, zejména co se týče nadnárodních korporací,“ domnívají se ministři Francie a Německa.

Návrh už ale zejména v Polsku vzbudil doslova zděšení. Tamní ministr zahraničních věcí Witold Waszczykowski (59) dokonce mluvil o „ultimátu“. „Nejedná se o dobré řešení… Nálada v Evropě se změnila, lidé nechtějí dát Evropu do rukou technokratům. Pochybuji, že se jedná o správný postup navíc v kontextu brexitu,“ prohlásil polský ministr zahraničních věcí.

Velká Británie se stavěla k větší integraci EU dlouhodobě zdrženlivě. Poté, co se Britové rozhodli pro odchod z EU, progresivní část evropských politiků vnímá tento okamžik jako šanci pro větší stmelení mezi ostatními členskými státy.

O vhodnosti načasování i případném úspěchu návrhu ale pochybuje Lorenzo Condign, bývalý šéf italského ministerstva financí: „Zdá se nepravděpodobné, že zbytek EU se nyní společně rozhodne pro větší integraci. K tomu jednoduše neexistuje politická vůle. Naopak, riskujeme pravý opak, a totiž to, že se integrace stane daleko obtížnější,“ prohlásil Condign.

cepp ( 29. června 2016 21:35 )

Pokud je to pravda, tak v Bruselu úplně zešíleli. Je to druhá Mnichovská zrada. Bude-li si Německo a Francie hrát na superstát, tak EU brzy skončí. Je třeba se rázně ozvat a už konečně bez servítků.

ornellatlustoprdka ( 29. června 2016 20:47 )

Poslední pokus EUROJELIT o zachování a posílení EUROSAJUZU

maledivy2016 ( 29. června 2016 20:41 )

Chcipnete s vaší prokletou EU!

hanka666 ( 29. června 2016 20:10 )

No to snad NE - takže nakonec bude z Evropy čtvrtá říše? A všechny povinně nás naženou učit se německy

serzant ( 29. června 2016 20:00 )

Angela s tím zvaním muslimů rozpoutala vlastně třetí světovou válku.Invaze už je přes rok v plném proudu,teď záleží kdy se začne evropská civilizace bránit?!?! 

Zobrazit celou diskusi