Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejvíc obětí po útoku v Istanbulu je z Turecka. Devět těl ještě stále nemá jméno

Autor: ČTK, mb - 
29. června 2016
12:40

Mezi 41 oběťmi sebevražedného útoku na istanbulském letišti je jedna Ukrajinka a jeden Íránec. Informovaly o tom úřady těchto dvou zemí. Podle českého ministerstva zahraničí zatím nejsou informace o tom, že by mezi mrtvými či zraněnými byli Češi. Zatím bylo identifikováno 27 obětí, většina z nich je turecké národnosti.

Mezi téměř 240 zraněnými úterního útoku, za který je podle turecké vlády nejspíš zodpovědná organizace Islámský stát (IS), je nejméně sedm občanů Saúdské Arábie. Podle saúdskoarabských médií jsou všichni mimo ohrožení života. Mezi zraněnými je také pět Íránců, z nichž jeden bojuje o život. Mezi zraněnými je také jeden ruský občan a jeden Ukrajinec.

Tři sebevražední útočníci se odpálili v úterý kolem 21:00 SELČ v blízkosti vchodu na Atatürkovo letišti v Istanbulu. Před explozemi se střílelo. Podle videa, které koluje na sociálních sítích, se zřejmě jeden z atentátníků odpálil až poté, co byl postřelen policistou a spadl na zem.

Turecké úřady zatím hlásí 41 obětí, kromě nich při útoku zemřeli i tři atentátníci. Zraněno bylo dalších 240 lidí, z nichž šest je ve vážném stavu.

Video  Útok na letiště v Istanbulu: 36 mrtvých, 150 zraněných  - Reuters
Video se připravuje ...

Střelbu před výbuchy potvrdil i jeden ze svědků. „Přišli jsme k mezinárodním odletům a viděli jsme muže, jak kolem sebe střílí. Střílel na každého, kdo byl před ním. Byl celý v černém a obličej neměl zakrytý,“ popsal vteřiny před explozí jihoafrický turista Paul Roos (77), který se vracel se ženou do Kapského Města. Dodal, že poté následovaly krátce za sebou dvě exploze, až pak přestal muž v černém střílet.

V době atentátu byl na letišti též kolumbijský gymnasta Jossimar Calvo, který se ještě před svou účastí na olympiádě v Rio de Janeiru chystal letět do jihoturecké Adany na světový pohár. „Jossimar byl na letišti v době atentátu. Dosud o něm nemáme žádné informace, hledáme ho všemi možnými způsoby,“ řekl manažer jedenadvacetiletého gymnasty Juan Carlos Salazar.

Vše o útoku na letiště v Istanbulu čtěte ZDE >>

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi