Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

EU po brexitu: Sobotka brání pracovníky z východní Evropy, Polsko obnoví hranice

Autor: ČTK, tmp - 
28. června 2016
19:11

Bohuslav Sobotka chce premiéra Camerona požádat, aby dozvuky referenda nevedly ke vzniku atmosféry netolerance v britské společnosti vůči lidem například z Česka, Polska či Slovenska. Předseda komise Jean-Claude Juncker mezitím zakázal všechna zákulisní jednání. Na summitu EU se také otevřela otázka toho, zda si Británie brexit ještě nerozmyslí. Polsko zároveň na několik dnů zavře hranice.

Tusk připustil, že výsledek referenda, ve kterém se Britové minulý týden vyslovili pro opuštění EU, není scénářem, o kterém by Unie snila. Zároveň zdůraznil, že pouze britská vláda může iniciovat rozhovory o odchodu. Ty by podle něj měly probíhat v Bratislavě. Slovensko totiž ve druhém pololetí Unii předsedá.

Český premiér Bohuslav Sobotka považuje Tuskův návrh za logický a myslí si, že brexit není důvodem, aby Česko zrychlilo cestu k přijetí eura. Sobotka chce Camerona také požádat, aby dozvuky referenda nevedly ke vzniku atmosféry netolerance v britské společnosti vůči lidem například z Česka, Polska či Slovenska. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn v úterý nárůst xenofobního chování v Británii kritizoval. Cameron ale chce, aby jednání o brexitu vedl až jeho nástupce, který by se vlády měl ujmout v říjnu.

Zákaz šeptandy

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker oznámil, že zakázal pracovníkům komise předběžná či zákulisní jednání s Brity do chvíle, než Londýn formálně oznámí svůj záměr odejít. Na takové oznámení je třeba vyčkat i podle předsedy europarlamentu Martina Schulze.

Merkelová na Spolkovém sněmu upozornila, že si Londýn nemůže vybírat jen to, co je pro něj výhodné. „Volný přístup ke společnému trhu dostane ten, kdo bude akceptovat čtyři základní evropské svobody pohybu – lidí, zboží, služeb a kapitálu,“ řekla.

Rozmyslí se ještě Británie?

Lídr protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage v europarlamentu vyzval k uzavření rozumné bezcelní dohody mezi EU a Británií, v opačném případě podle něj budou ztráty Evropy větší než britské. Prohlásil také, že z EU vystoupí i další země.

Britský ministr Hunt naznačil, že by Británie mohla uspořádat další referendum o členství v EU, pokud by se jí podařilo vyjednat s Bruselem novou dohodu, která by zajišťovala plnou ochranu britských zájmů. To ale odmítl jeho kolega Lidington.

Několik tisíc lidí v úterý demonstrovalo v centru Londýna proti britskému odchodu z Evropské unie. Manifestace svolaná na internetové sociální síti se uskutečnila navzdory jejímu pozdějšímu odvolání z bezpečnostních důvodů. Účast totiž rychle přislíbily desítky tisíc zájemců.

Polsko zavře hranice

NATO bude spolupracovat s EU, ať už bude mít 27 nebo 28 členů, řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Pozice Británie v NATO se nemění. Právě kvůli summitu NATO Polsko od 4. července do 2. srpna dočasně obnoví kontrolu na vnitřních hranicích Schengenu. V těchto dnech také proběhne cesta papeže a Světové dny mládeže.

ČTĚTE VÍCE: Vše o brexitu



hanka666 ( 28. června 2016 21:03 )

Sobotko, pamatuj si, že napřed jsou Angličané, pak zase Angličané, pak 3 kupy hnoje, pak zase Angličané a pak teprve my, Slováci, Poláci, Ukrajinci a další.

Zobrazit celou diskusi