Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ministerská »krejčová« Kateřina Valachová: »Látá« finanční díru!

Autor: Alexandra Vetkovská - 
29. června 2016
05:20

Kdo zaplatí společné vzdělávání? Zdá se, že v kasičce, z níž má být financována inkluze, »se prohání jen vítr«. Ministryně školství Kateřina Valachová (39, ČSSD) hledá a hledá, čím díru zalátat.

Ještě nedávno se ministryně kasala, že na to, aby bylo možné již od září spustit společné vzdělávání ve všech školách, je peněz dostatek. Měly to být tzv. mandatorní výdaje. Jinými slovy povinné prostředky, které musí vláda vynaložit. Situace je jiná.

Vedení ministerstva školství nyní de facto natvrdo přiznává, že řeči paní ministryně o nárokovosti prostředků zejména na personální zajištění tzv. společného vzdělávání jsou pouhým plkáním. Něco, co měl finančně pokrýt stát, ministerstvo »přečarovalo« na projektovou záležitost. Školy si tedy budou muset o peníze zažádat.

Ovšem ne ministerstvo, ale Evropskou unii. Finance na asistenty totiž ministryně »nabízí « v tzv. Operačním programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV). A to je problém, na který Blesk upozorňuje opakovaně. Projekty, jednotlivé výzvy a programy mají časové i finanční omezení. „Výzva umožní mj. personální posílení škol o školního asistenta, školního psychologa, speciálního pedagoga, sociálního pedagoga, případně chůvu,“ píše Václav Pícl, náměstek pro řízení sekce vzdělávání.

Školy se tedy budou muset spoléhat na to, že jim bude v rámci Operačního programu přiznána jakási částka. Co bude, až projektové financování skončí? Pokud se ministerstvo opírá o projekty, programy a výzvy, jak hodlá společné vzdělávání garantovat stát?

„Bude-li vše stát na projektech, dostane škola peníze podle vzorce 200 tisíc paušál na školu plus 2200 Kč za každého žáka. To je velký problém pro malé školy. Navíc maximální délka pro čerpání financí prostřednictvím šablon je omezena na 24 měsíců,“ říká předseda Asociace speciálních pedagogů Martin Odehnal. „Kde najdeme speciálního pedagoga nebo školního psychologa, kterému můžeme zajistit výplatu jen na rok?“ ptají se ale ředitelé škol.

Skutečnými mistry v čerpání dotací na projekty jsou především neziskové organizace (Blesk několikrát informoval). Ty vědí, jak snadno lze sehnat injekci na často nesmyslné a infantilní projekty, které sice nepomohou, ale alespoň jsou barevné. Jak ale přemluvit speciálního pedagoga, aby ho za práci zaplatila Evropská unie a jen na omezenou dobu, bude pro ředitele těžké. A pro ředitele praktických škol ještě navíc nemožné. Řada z výzev je totiž nastavena tak, aby praktické školy na dotace z EU nedosáhly.

„Ano, podle paní Valachové jsme segregační školy, a tak si žádné peníze nezasloužíme,“ říkají ředitelé praktických škol, kteří ovšem nechtějí své jméno zveřejnit. Spravedlivé je bohužel snad jen to, že běžné školy si z fondů zaplatí personál až od ledna 2017, tedy až 5 měsíců poté, co bude 1. září spuštěna ta, slovy Valachové, »připravená« inkluze.

Vše o inkluzi najdete: ZDE!


VÝZVA

Souhlasíte s inkluzí, nebo jste zásadně proti?

Pište nám své názory a příběhy na e-mail: inkluzeblesk@cncenter.cz

Video se připravuje ...
Další videa