Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Šok chce teplo a klid.“ Bělobrádek kárá kocovinu a hysterii po brexitu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. června 2016
14:10

Rozhodnutí Britů o vystoupení z Evropské unie řadu lidí šokovalo. Po traumatickém šoku je však třeba pít nealko, být v klidu a teple, uvedl v úterý ve Sněmovně šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Mluvil i o kocovině, kterou řada Britů nyní po brexitovém „mejdanu“ zažívá. A varoval před hysterií.

„Po traumatickém šoku je nejlépe přijímat velké množství tekutin, nealkoholických, být v klidu a v teple,“ uvedl při brífinku na půdě Sněmovny Pavel Bělobrádek recept na mírnění následků šoku, který mnozí utrpěli v souvislosti s brexitem.

„Myslím si, že i v Británii teď zažívají určitou kocovinu po tom mejdanu, a ukazuje se, že ne všechno, co ti, kteří podporovali brexit, slibovali, je pravda a že celá situace je daleko složitější,“ pokračoval vicepremiér s tím, že Britům se samotný odchod prodraží více, než mysleli.

Předsednictvo lidovců podle Bělobrádka zastává názor, že dokud nebudou učiněny formální kroky ze strany Velké Británie, tak vše zatím zůstává při starém. Británie si bude plnit své závazky a povinnosti, EU pojede dál, jak bylo domluveno.

Pozor na hysterii, varoval vicepremiér

„Není úplně nejlepší nějakým způsobem hystericky reagovat na tu situaci, která v Británii vznikla,“ podotkl Bělobrádek.

Lidovecký šéf však hledal i příčiny, proč k situaci došlo. „Je evidentní, že celý příběh má dva kořeny. Jeden leží uvnitř Velké Británie a řešení vnitropolitické a sociální situace ve Velké Británii. Druhá věc je otázka celounijní a také přístupu některých orgánů EU – především Evropské komise – k národním státům,“ míní.

Chyby se podle Bělobrádka staly ale i v komunikaci. „Musíme daleko lépe i ze strany politických elit jak EU, tak národních států vysvětlovat přidanou hodnotu, kterou EU má. Kromě těch ekonomických a obchodních záležitostí je potřeba si uvědomit, že ne všechno můžeme vměstnat do ekonomických kategorií, že tady je bezprecedentní doba míru, bezpečí a stability v rámci Evropy,“ uvedl.

Evropský projekt je velmi důležitý i z hlediska globálního soutěžení, upozorňoval šéf nejmenší vládní strany, jenom společně dle něj můžeme dokázat to, abychom byli úspěšní v globalizovaném světě.

Bělobrádek: Na přijetí eura má Česko čas

Během dotazů od novinářů se Bělobrádek dostal i k tomu, co říká na návrh, aby všechny země EU co nejdříve přijaly společnou měnu euro. Právě tehdy se dostal ke své replice ohledně „klidu a tepla“.  

„Má-li jakákoli země přijmout euro, pak je tam nezbytná široká shoda jak mezi veřejností, tak mezi politickými stranami, které jsou v parlamentu. V okamžiku, kdy ani jedna z těchto podmínek jak v české společnosti, tak na politické scéně není, tak si neumím dost dobře představit, že by k tomu došlo. Ano, z ekonomického hlediska drtivá většina podnikatelů chce, abychom se zapojili do eurozóny, my plníme ta kritéria, nicméně ten čas ještě nenastal,“ uvedl Bělobrádek. 

Nejde podle něj o to, že bychom měli „vyčůraně vyčkávat“ na to, až to pro nás bude nejvýhodnější, zopakoval, že musí být především shoda. Není proto přesvědčen o tom, že by ČR v nejbližších měsících do eurozóny vstoupila.

ČTĚTE VÍCE: Vše o brexitu

hejhej ( 29. června 2016 10:07 )

KDUČSL měla vždy ve vedení trotly, ale Bělobrádek je nepřekonatelný ubožák.

Dita-S ( 28. června 2016 20:12 )

On je slizoun.

hejhej ( 28. června 2016 17:09 )

Bělobrádek opět perlí. Nikdo není zvědavý na jeho debilní rady.Tolik rozumu, co má on, má 90% lidí v této zemi. Bělobrádek se otáčí jako korouhvička a žvaní každý den něco jiné. Pro něho doporučení: Pravidelně užívat léky a vypadnou z politiky.

cestr ( 28. června 2016 16:22 )

Na úprk nemám, při našem interním bordelu NEMÁME.

cestr ( 28. června 2016 16:19 )

Nemám ho rád, podvraťák. Jen se veze a kráká, on to je kdo víří vztahy v politice. Mezi takové parchanty se zařadil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa