Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

10,5 tuny jedů a radioaktivních látek si domů nanosil vědec z Olomouce: Byl špičkovým pracovníkem univerzitního týmu

Autor: Jiří Nováček - 
28. června 2016
11:21

Záhadný a talentovaný... Vědec Jiří V. (†42), který si do baráku nanosil 10,5 tuny chemikálií, doma v Nedvědici léta osamoceně bádal a dny i noci trávil nad ampulemi a křivulemi. Co přesně vysokoškolsky vzdělaný inženýr a univerzitní doktor vymyslel nebo objevil, zůstane tajemstvím. Své plány si totiž vzal do hrobu. A jen náhodou po něm nezůstala spoušť!

Jiří V. byl vědec pracující na univerzitě. Až do poloviny roku 2013 byl členem mezinárodního vědeckého týmu na Univerzitě Palackého. Vědeckou kariéru muže, kvůli kterému kdysi na základce v Nedvědici dokonce zřídili chemický kroužek, přeťala loni předčasná smrt.

„Poslední dva roky byl Jirka nemocný a loni o Vánocích umřel,“ řekla sousedka. A aby toho nebylo málo, minulý týden měl pohřeb i jeho tatínek (†75). A pár dní po jeho pohřbu objevili hasiči v domku 10,5 tuny chemikálií, včetně radioaktivních látek a výbušnin!

Co by se asi jen stalo, kdyby látky vybuchly? Na to nechtějí místní ani pomyslet. Jedovatý mrak by podle expertů zamořil desítky kilometrů čtverečních v okolí.

„Syn říkal, že doma skladuje barvy,“ řekla včera chemikova matka (75). Podle svých slov neměla o účelu či původu chemického arzenálu ani ponětí. V domě zůstane prý dál bydlet.

Ing. Jiří V., Ph.D. (†42) byl mimořádně talentovaný chemik, byl členem Katedry organické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Od 1. 2. do 30. 6. 2013 byl i vědeckým pracovníkem mezinárodního týmu KOMBICHEM. Ten se mj. stará o zavádění nových metod pro tvorbu chemických knihoven pro účely spojené s vývojem nových léčiv. Před příchodem na univerzitu pracoval Jiří léta ve farmaceutické firmě. Jeho práci přerušila nemoc a později smrt.

Ruudazvostravy ( 28. června 2016 16:28 )

Mjel vimislet rounou atombombu a válečný štváčy s Pentagónu bi chodily vokolo Čécholandu se staženejma půlkama.

y1xcvbnm ( 28. června 2016 16:23 )

 pěkně nakradl a ještě za milion zlikvidovali. Dobré!!!!

venxa ( 28. června 2016 15:07 )

Oprava-pres Jinonici!

venxa ( 28. června 2016 15:04 )

Bydlel v Nedvedici nebo v Nedvedicich? Ze Strastnice a z Vrsovive se dostanete pres Holesovici a pres Dejvici do Hostivice a nemusite ani pres Jininici ani pres Cakovici. Kterej blbec v Cesku meni pravidla a gramatiku tam u vas?

ellenic ( 28. června 2016 14:02 )

Takový chemický arsenál, jako chemik a vědec přece musel vědět, co by to mohlo způsobit . Jeho maminka v TV říkala, že je ráda, že to odvezli domu, bodejť by ne, protože to zlikvidování stálo víc jak milion korun, samozřejmě z peněz daňových poplatníků . Exekutoři jsou schopni kvůli pár tisícovkám dluhu vám sebrat byt nebo dům a tady stát zlikviduje velmi nebezpečný arsenál a maminka vědce řekla, že sběratelé sbírají různé věci, přirovnala to ke sběratelům hrnků, autíček a atd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání