Strach z létání může být vrozený i získaný, například špatnou zkušeností. Jakmile se ocitneme v situaci, která v nás vzbuzuje strach, do těla nám začne proudit adrenalin, který způsobí zrychlení srdeční frekvence a zvýšení krevního tlaku. Příznaky strachu jsou i chladné končetiny, zvýšené dýchání, nevolnost a pocení. Dá se s tím bojovat?

Na internetu existují stovky článků na téma, jak se strachu z létání zbavit, jenže vzpomeňte si na ně, když už je vám nejhůř. Řešení představil olomoucký psycholog Adam Suchý, který se sám bojí létání. Ten spolu s vývojáři vytvořil převratnou aplikaci Hlavně v klidu, která vychází z běžně používaných psychoterapeutických metod a strach z létání vám pomůže překonat. Díky nim můžete mít psychologa vždy po ruce. Aplikace je navíc dostupná pro Android, Apple i Microsoft.

Jediné, co potřebujete, je chytré zařízení (telefon či tablet) a sluchátka. Nejsou třeba žádné složité přípravy či předchozí nácvik, jenom spustíte a posloucháte instrukce. Provádění technik je velmi nenápadné, takže se nemusíte bát, že budete v letadle za exota. Obvykle stačí zhruba 10–15 minut, ale záleží na situaci. Když terapie nezabere napoprvé, je dobré si lekci zopakovat.

A pokud nemáte strach z létání, ale třeba ze zubaře, pak pro vás máme dobrou zprávu. Olomoucký psycholog prostřednictvím aplikace Hlavně klidu pomůže i s dalšími strachy a fobiemi.

Fotogalerie
5 fotografií