Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Česku se roztrhl pytel s retro výstavami. Expozice v Tančícím domě trhá rekordy

Autor: Tomáš Polák - 
27. června 2016
14:21

Není úplně obvyklé, aby ve stejnou chvíli probíhaly výstavy úplně toho samého. Momentálně je ale rovnou pět expozic, které jsou skoro totožné a týkají se retra. Podle kurátorky Jany Sommerové, která je autorkou té vůbec nejúspěšnější výstavy v pražském Tančícím domě, jde o módní záležitost. Právě její výstava je prý ojedinělá tím, že nehledá v exponátech nic hlubokého, jen chce lidem připomenout dobu nedávno minulou tak, jak ji znali.

70. a 80. léta minulého staletí jsou doménou nedávno otevřené výstavy v pražském Tančícím domě, která bude dostupná až do 16. října. Její přípravu měla na starosti zkušená kurátorka Jana Sommerová. Pro ni byla sice práce radostí, ale právě ta poslední výstava i velkým stresem.

„Co se týkalo shánění exponátů, tak ono to bylo komplikované v tom, že na to nebyl čas, to znamená, že třeba různé jiné instituce mají čas rok nebo dva, připravují to precizně, půjčují si mezi sebou. My na to měli dva měsíce a vše jsme museli od píky sehnat sami,“ poodhalila zákulisí.

„Takže jsem oslovila kamarády, kolegy, sběratele, se kterými dlouhodobě spolupracuji, muzea také samozřejmě,“ popsala. Na výstavě se tak objevily některé exponáty z muzea v Ústí nad Labem z expozice „Jak se žilo za Husáka“ nebo třeba některé kusy z Jablonce nad Nisou. Nechybí ani skleněné výrobky od významného brněnského architekta Ernsta Wiesnera.

„Jsou tam ale i věci, které byly určeny ke každodennímu používání. Každá věc, která mi prošla rukou, tak to jsou emoce, vzpomínky - ať už jde o obyčejné věci anebo ty luxusní designové věci, jako se podařilo sehnat i část posledních kusů nábytku z hotelu Praha, z hotelu Ještěd,“ popsala. 

Právě motiv retro si vybraly za vlastní i další instituce. Jen dva dny po Tančícím domě spustilo další retro výstavu také Národní muzeum. Tam bude expozice otevřená až do konce dubna příštího roku. Další podobná výstava čeká návštěvníky chebského Retromusea, jiná retro výstava zase nedávno skončila v Ústí nad Labem. „Myslím, že je to momentálně módní záležitost. Také jsem se ptala a zjišťovala, proč je zrovna najednou pět takových výstav, a asi to byla jen shoda náhod,“ vysvětlila kurátorka.

Video  Výstava Retro  - Jan Klepárník
Video se připravuje ...

Sama Sommerová se byla z vlastního zájmu podívat na všechny „konkurenční“ výstavy. „Zjistila jsem jednu věc, jak do toho jdu s takovou obyčejnou logikou a duší a zároveň nejsem kunsthistorik, tak se zbytečně nezaobírám věcmi, které by mě omezovaly. Takže si říkám, co lidi bavilo, kam jezdili, co měli,“ dodala. Podle kurátorky je výstava unikátní právě tím, že nejde do takové historické hloubky jako obrodné výstavy. „Myslím si, že člověk, co jde na takovou výstavu, tak se chce spíš uvolnit nebo pobavit, a v tomhle ten rozdíl určitě bude,“ řekla.

Přestože se s podobnými výstavami roztrhl pytel, Tančící dům má denně plno. „Výstavu za týden navštívilo bezmála 5 tisíc lidí, byla to rekordní návštěvnost, kterou jsme kdy za jeden týden měli,“ řekl Blesk.cz ředitel Galerie Tančící dům Robert Vůjtek. „Sama jsem velmi překvapená, zvlášť proto, že to právě není zas tak unikátní výstava, jelikož se retro nabízí po celé republice,“ dodala Sommerová.



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi