Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zaorálek: Odchod Británie je jako amputace nohy, o další přijít nechci

Autor: Václav Lang - 
26. června 2016
15:12

Vystoupení Velké Británie z Evropské unie je jako přijít o nohu a má role je zabránit amputaci jakékoli další končetiny, uvedl v rozhovoru pro Blesk.cz ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Za brexitem podle něj stojí i neschopnost evropských politiků učinit kroky pro jeho odvrácení.

„Já to přirovnávám k amputaci nohy nebo ruky, prostě něčeho, co jsme byli zvyklí používat a bylo to významnou součástí těla Evropské unie,“ uvedl ministr Zaorálek pro Blesk.cz. Za svůj úkol považuje zabránit ztrátě jakékoli další končetiny.

Podle něj je zapotřebí začít mluvit o změně architektury evropských institucí a obnovení důvěryhodnosti. O předsedovi Evropské komise Jean-Claudu Junckerovi Zaorálek řekl, že má pochyby, jestli plní svou roli. Evropští politici podle něj nebyli schopni v době před konáním referenda zvolit takový postup, aby odchodu Británie zabránili. „Viděl jsem kroky, které šly úplně opačně. Jako kdyby někdo skoro dával najevo: ‚Tak ať vypadnou‘. A to je pro mě naprosto nepřijatelné,“ zmínil.

Problém vidí také v tom, že Evropská unie nemá v současnosti de facto na britské straně partnera pro jednání, neboť tamní premiér David Cameron oznámil rezignaci a podle Zaorálka dal od problému ruce pryč. „Nemáme partnera. Dokonce když někomu říkáme, že by měl urychlit své kroky, tak je otázka, komu to přesně máte adresovat,“ rýpnul si.

Celý rozhovor s Lubomírem Zaorálkem si můžete pustit zde:

Video  Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v rozhovoru pro Blesk.cz o brexitu  - Václav Lang,Petr Soukup
Video se připravuje ...

cestr ( 26. června 2016 22:03 )

Obávám se že má Zaorálek pravdu, dokonce i Zeman.

majojo ( 26. června 2016 19:02 )

Železný, Bobošíková... to už vypovídá o mnohém.

majojo ( 26. června 2016 19:00 )

 Von se tě asi někdo bude ptát, co chceš a nebo nechceš. I - jestli si teda můžu vybrat, by bylo docela hezké přijít o takové slepé střevo, jako jsi ty.

soda ( 26. června 2016 17:58 )

Jako dalsi Jourova, Telicka, Zahradil atd., ti darmozrouti, kloudna prace zadna, jen se tam valej a berou pul mega, komu by se to nelibilo. Nez jsme tam vstoupili taky jsme existovali a nikdo nam neporoucel kolik mame vypestovát brambor, zeleniny, vyprodukovat masa, mlika apod. Ani RVHP nebyla takhle drza a návic ti europosranci tam nejsou zvoleni obcany teto zeme. Prohnilej demoralizovanej kapitalistickej svet.

pohlavnenakazenajusa ( 26. června 2016 16:59 )

Soudruh Zaanálek stále doufá, že se mu někdy pdaří vecpat se k bruselskému korytu, jako třeba Špidla nebo Ransdorf.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa