Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Plán ČSSD pro krajské volby? Praktický program pro lidi a vymezení proti ANO

Autor: ČTK, sou - 
25. června 2016
14:37

Sociální demokracie chce lidem v podzimních krajských a senátních volbách nabídnout praktický program, který je součástí života lidí. Na pátečním zasedání Ústředního výkonného výboru strany to řekl místopředseda a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Podle premiéra Bohuslava Sobotky ČSSD nedopustí privatizaci veřejných služeb, zajistí bezpečnost a dostupné zdravotnictví, školství i sociální služby.

„Program je naprosto praktický a v konkrétních věcech ukazuje, co jsme udělali a co se chystáme udělat,“ řekl Zaorálek. Sobotka připomněl, že ČSSD je dominantní silou v krajských zastupitelstvech od vítězných voleb v roce 2008. Z minulých voleb v roce 2012 strana obhajuje posty 11 z celkových třinácti hejtmanů. Hejtmana nemá jen v Ústeckém a Libereckém kraji. Podle premiéra sociální demokraté v minulých obdobích uspěli. 

Podle něj se zlepšila kvalita sociálních služeb, zdravotnictví, středního školství i komunikací. Situace krajů se podle premiéra zlepšila po vstupu ČSSD do vlády s hnutím ANO a KDU-ČSL. Kabinet regionům přiznal vyšší podíl na daních, změnil ve prospěch nemocnic úhradovou vyhlášku a uvolnil sedm miliard korun na opravu krajských silnic, uvedl.

 

Hospodářsaký růst musí pocítit i lidé zvýšením své životní úrovně

Sobotka zmínil i hospodářský růst, který podle něj musí zvýšením své životní úrovně pocítit i lidé. Premiér zrekapituloval chystaný nárůst platů lékařů a zdravotních sester, učitelů i dalších zaměstnanců veřejného sektoru. „Vysíláme tím jasný signál do zbytku ekonomiky,“ uvedl. Podle premiéra je nutná i změna systému valorizace penzí. „Naše země prosperuje a je důležité, aby to cítili i lidé v regionech,“ dodal Sobotka. ČSSD v programu slibuje také zavedení jízdného pro žáky do deseti let a seniory od 70 let zdarma. 

V jarní části předvolební kampaně se ČSSD vymezila proti koaličnímu partnerovi hnutí ANO, který by měl být jejím největším soupeřem ve volbách. V narážce na sliby předsedy ANO Andreje Babiše, že chce stát řídit jako firmu, uváděli sociální demokraté, že „stát není firma, je to společenství lidí“. ČSSD slibuje pozitivní a kontaktní kampaň, vymezování proti ANO lze však zřejmě čekat i nadále. 

Hnutí ANO není prý ideovým soupeřem

Babiše v projevu zmínil jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů Michal Hašek. „O vedení krajů se nejvíce utkáme s vládním koaličním partnerem,“ uvedl Hašek. Podle něj za ANO už nechtějí kandidovat silné osobnosti. Hnutí není ideovým soupeřem, ale soupeřem, který má hospodářské zájmy, uvedl Hašek. Podle něj se kraje nesmějí stát další divizí Babišova Agrofertu. 

Do Senátu se letos bude volit ve 12 obvodech, kde před šesti lety kandidáti ČSSD triumfovali. ČSSD původně chtěla na kampaň uvolnit 100 milionů korun. Po rozsudku soudu ze závěru března, podle kterého má bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi zaplatit téměř 338 milionů korun za právní služby v případu Lidového domu, však naplánovala šetření. ČSSD se proti verdiktu dovolala a čeká na výrok Nejvyššího soudu. Ten zatím pouze stanovil, že strana částku nemusí platit, dokud soud nevydá konečné rozhodnutí.

1pravda1 ( 26. června 2016 12:55 )

Ovšem jedna z nejhorších věcí je, že ČSSD byla připravena na odchod ANO z vlády, dokonce se psalo, že by si křesla po ministrech ANO rádi vzali a nechali se podporovat TOP09 ovšem za předpokladu, že se zruší EET a kontrolní hlášení. Oni se už radovali, že si budou vládnout po svém bez ANO a budou mít pod palcem policii i justici, finance. Protože už měli od Kalouska slíbenou podporu na menšinovou vládu, tak chtěli všichni ANO vystrnadit z vlády, tak mooooc je ČSSD falešná, spojí se i s ďáblem!

1pravda1 ( 26. června 2016 12:42 )

ČSSD je naprosto nedůvěryhodná strana po tom, co předvedli s policií za zády všech Chovanec - Langer 2 podepsal urychlené zničení ÚOOZ, což je fakt. Myslím, že spousta lidí si chtěla poslechnout slova policistů na bezpečnostním výboru, ale díky ČSSD, TOP09 a ODS jim to NEBYLO POVOLENO - PROMLUVIT!!! Kde to jsme, za koho tito politici mluví, udělali vše proto, aby nebyl schválen program bezpečnostního! výboru sněmovny. Mi už můžou dávat jakékoliv sliby, oranžové letáčky do schránky, já už jim nevěřím ani slovo. O nás bez nás, ta nepřipravená a tajná křivárna ČSSD, urychleně podepsaná Chovancem a schválená Sobotkou to jsou jejich skutečné činy, a na ta jejich rozdavačná hesla, kdy by zdecimovali státní rozpočet neustálým rozdáváním nejsem zvědavá. Ať je Babiš jaký je, ale jako ministr financí je nejlepší a nebýt jeho, tak socani udělají díru v rozpočtu 100 mld a ještě s úsměvem.

hejhej ( 26. června 2016 11:17 )

Podle Sobotky stát není firma, ale společenství lidí, ale nějak se tím neřídí ani on ani celá ČSSD. Když žádal Šlachta o vystoupení před komisi a PS nebylo mu to umožněno- PS je také společenství lidí Sobotko, to že většina lidí žádá referendum o vystoupení z EU- žádá podle něho společenství lidí a taky Sebotka nereaguje. Sobotka vypouští z huby jen samé bláboly a lži. Divím se, že mu ještě někdo věří.

povim_vam_pravdu ( 25. června 2016 23:33 )

Mafiánská ČSSD skupuje Altnerovy dluhy místo toho, aby své dluhy u něj splácela. Máme nejhorší vládu od r.1918. Ty dřívější třeba nebyly skvělé, ale tak otevřeně zločinecké praktiky nebyly.

Okolojdouci ( 25. června 2016 17:05 )

Plán ČSSD pro volby -lhát, slibovat, oblbovat voliče, aby koryta zůstala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa