Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Analytička: Nakupte vánoční dárky, než bude pozdě, brexit zdraží je i dovolenou

Brexit ovlivní českou spotřebu a může zdražit už letošní dovolenou.
Brexit ovlivní českou spotřebu a může zdražit už letošní dovolenou.  (Autor: archiv CNC)
Autor: bud - 
25. června 2016
05:00

Brexit zamával měnovými kurzy, libra skokově oslabila a nepříznivý zřejmě bude také vývoj koruny. To může zdražit dovolenou v Evropě, dovážené zboží a celkově snížit českou spotřebu. Analytička Jana Urbánková ve Studiu Blesk řekla, že lidé by teď mohli využít slabé libry a s předstihem nakoupit vánoční dárky. 

„Lidé nepřestanou úplně nakupovat, ale kvůli nejistotě o budoucí vývoj se spotřeba v následujících měsících sníží. Ale očekáváme, že od roku 2018 už by se měla situace výrazně zlepšit,“ řekla pro Blesk.cz Jana Urbánková, makroekonomická analytička České spořitelny.

Dopady už na letošní dovolenou

Kvůli tomu, že koruna oslabila, může mírně zdražit dovolená v Evropské unii, hlavně tam, kde se platí eurem. Na druhou stranu je v tuto chvíli výhodné vyrazit na dovolenou do Velké Británie.

„Skokové oslabení libry relativně zlevnilo zboží z Velké Británie. Takže je výhodné dopředu nakupovat dárky na Vánoce,“ uvedla Urbánková.

Záznam celého rozhovoru s analytičkou Janou Urbánkovou:

Video  Analytička Jana Urbánková ve Studiu Blesk mluvila o dopadu brexitu na ČR.  - Studio Blesk
Video se připravuje ...

11karel11 ( 25. června 2016 22:05 )

Už se třesem, už aby tu bylo referendum, a byli mimo EU.

11karel11 ( 25. června 2016 22:02 )

Strašit, strašit, strašit. Konec EU- konec světa.

zamlzena ( 25. června 2016 13:34 )

Silní pomáhají slabším,/ tím se liší od těch slabých, kteří na Balkáně obviňují skipetry, nebo my obviňujeme své Romy/ Pomáhat bylo/jsou/ochotni Angličané,Němci,i jiní, ale všechno má své meze. Nejvíce určitě vadily ztráty posyktnutých dotací ai důsledky válek v podobě migrace. Každý by si měl umět udělat doma pořádek /udržovat zákony, které mají sloužit, nikoli být zneužívány a ctít zákaldní mkorální principy/a potom nemusí už docházet ani k dalším exitům.

mnpv ( 25. června 2016 11:25 )

Hlavně jsou slušní jeden k druhému, usmívají se na sebe, zatím co Češi umřou závistí a ještě z chronické nas.ranosti a ublíženosti. Je to jiná společnost na daleko vyšším stupni vývoje.

mnpv ( 25. června 2016 11:22 )

Ne každý prodává kyslík a vodu. A zase jsou potřeba dva, ten chytrý co prodává a blbý, který kupuje

Zobrazit celou diskusi