Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V dovolenkových rájích Čechů číhá nebezpečí, turisty může zabít jedovatá ryba

Autor: Štěpán Šimůnek - 
24. června 2016
05:35

Chystáte se na dovolenou ke Středozemnímu moři? Pak se v jeho vlnách mějte na pozoru, z tropů se sem totiž rozšířil perutýn ďábelský, ryba tak nebezpečná, že může zabít i člověka!

Perutýn ďábelský (též perutýn žoldnéř, latinsky pak Pterois miles) byl opakovaně spatřen u břehů Turecka, Kypru a Tuniska čili oblíbených destinací desetitisíců českých rekreantů! Dostal se sem z tropických oblastí Indického oceánu zejména díky lodní dopravě a klimatickým změnám. Vždyť teplota Středozemního moře stoupla za posledních 15 let v průměru o tři stupně Celsia!

Zabijácká ryba je tak hrozivá, že i žraloci se jí vyhýbají obloukem. Perutýn je totiž umí zahnat protáhlými hřbetními ploutvemi s jedovými ostny, které umí roztáhnout. Extrémně nebezpečný je nejen ostatním rybám, ale i lidem.

Jeho bodnutí je velmi bolestivé, kromě velkých otoků způsobuje i nevolnost, potíže s dýcháním a mnohdy i křeče, paralýzu a fyzický kolaps. Dokonce, byť jen občas, může skončit i smrtí! Jed v ostnech navíc zůstává aktivní po několik dní, a dokonce i s odhozenými ostny je nutno zacházet opatrně. Úplná rekonvalescence po bodnutí trvá až pět měsíců, a pokud se rána včas neléčí, může vzniknout infekce.

maryfox ( 24. června 2016 08:31 )

 Stupidnější článek tu ještě nebyl a to je opravdu co říct.Perutýni žijí běžně v teplých mořích a když se s nimi setkáte zatají se vám dech nad jejich krásou a klidným pohybem.Pokud je nebudete chtít hladit, nebo je lovit, nic se vám nestane. Jsou ozdobou moře.

divenka ( 24. června 2016 07:27 )

Dovolenkové ráje u afrického pobřeží ?????? Obávám se, že většina Čechů jezdí stále do Chorvatska a to má k Africe celkem daleko. A že by ryba plula až pobřeží Chorvatska, nebo Severní Itálie, to se mě nechce věřit.... A že by lodní doprava stoupla tak, že by přitáhla tyhle ryby sebou???? Není zatím spíš zase nějaká farma na exotické rybky, co zkrachovala, nebo z jiných důvodů vypustila ryby do volné přírody??? Jako tady ty vodní želvy, nikdy to tady nebylo... a najedou jich v létě je k vidění .... a když je to dobrý rybník a není super zima, tak tam zvládnou i přezimovat.

Zobrazit celou diskusi