Když před půl rokem oživil Filip Renč (50) příběh nejkontroverznější prvorepublikové herečky, která slepě milovala ministra propagandy Josefa Goebbelse (†47), zdálo se, že na povrch vyplula všechna tajemství. Díky právě vydané knize »Lída Baarová stále fascinuje« ale spatřily světlo světa výslechy jejích kolegů, ze kterých přímo mrazí! Tvářila se jako svatá, za anděly strážné ale měla gestapáky!

Důkazem je výpověď Svatopluka Beneše, slavného milovníka z prvorepublikových filmů, s nímž Lída točila v roce 1939 Ohnivé léto. „Ptala se mě, zda jsem si všiml, že od divadla jelo za námi auto, ve kterém seděli gestapáci, a že toto auto ji sledovalo již z Valdštejnské zahrady, ježto prý dostala od gestapa příkaz, aby odvezla ředitele Perlíka na nějaké místo, aby mohl být zatčen, ježto prý Perlíka neznali,“ je zapsáno v jeho výpovědi z 2. října 1945. „Říkala mi dále, že jde o nějaký vážný případ. Bližší podrobnosti však neuvedla, byla stále velmi rozčílená,“ dodal Beneš.

Za deset dní se prý historka s gestapem opakovala. Když si při cestě z natáčení myslela, že ji někdo sleduje, obrátila se prý opět na tajnou policii. „Baarová šla do budky telefonovat, a jak mi potom sdělila, volala na gestapo, kde žádala ochranu, kterou smluvila s nimi tak, že jsme se vrátili do Prahy, kde nás již očekávalo auto gestapa, které nám dávalo světelné signály,“ popsal Beneš.

„Obrátili jsme se a jeli zpět k Písku, přičemž jsme byli tímto autem se zhasnutými světly sledováni. Dodávám, že Baarová vystoupila z auta, věc dohovořila s gestapáky a před tím nám řekla, že kdyby se nás někdo na něco ptal, že naprosto nic nevíme, že to je v zájmu naší bezpečnosti,“ vypovídal herec. Po třech měsících si ale zřejmě uvědomil, že by to Baarové přitížilo, vrátil se na policii a svou výpověď upravil ve prospěch herecké kolegyně.

Baarové, i když byla po válce zatčena, nikdy justice udavačství ani kolaboraci neprokázala.

Vše o prvorepublikové krásce Lídě Baarové najdete: ZDE!

Fotogalerie
29 fotografií