Za horkého letního odpoledne čekal vojáky v srdci Prahy nelehký úkol. V tropických vedrech, v uniformách a s několikakilogramovými puškami na zádech předvést lidem svoje vystoupení. Příslušníci všech čtyř armád se toho chopili svědomitě, čemuž přihlížel armádní generál Armády České republiky Josef Bečvář nebo také Přemysl Sobotka (ODS).

Čestná stráž ozbrojených sil Slovenska
Autor: Daniel Vitouš

Za všechny uváděné státy byly přítomny čestné stráže. Ty se na podobná vystoupení před lidmi specializují, Čestná stráž Armády České republiky například každoročně takových vystoupení podnikne 400, a to u nás i v zahraničí.

Prohlédněte si, jak vojáci na Václavském náměstí vystupovali:

Video
Video se připravuje ...

Vystoupení vojsk Visegrádské čtyřky v rámci Drillfestu Daniel Vitouš

Přihlížející lidé mužům v uniformách nadšeně tleskali, když vojáci synchronně přehazovali jeden druhému pušky a v rytmu hudby tloukli pažbou o zem. Maďarští příslušníci armády se dokonce pustili do divadelního úvodu, když naoko vytáhli muže z publika, aby se k nim na vystoupení přidal. Překvapenému třicátníkovi pak další člen hbitě přinesl uniformu na ramínku a boty. Nastrčený voják se převlékl a přidal k ostatním a nadšené publikum se bavilo.

Čestná stráž ozbrojených sil Maďarska
Autor: Daniel Vitouš

Došlo i na střelbu

Maďaři připravili ještě jedno překvapení, když během svého vystoupení začali střílet do vzduchu. I když šlo o plánovanou událost, která měla hlavně za úkol pobavit, šel z vojáků v daný okamžik obrovský respekt. Celé vystoupení vojsk Visegrádské čtyřky prolnulo vystoupení skupiny Chilli Cheerleaders. Příslušnice něžného pohlaví příjemně celou událost zkrášlily a po střelbě z pušek přišlo na řadu uklidnění.

Drillfest ozvláštnilo i vystoupení skupiny Chilli Cheerleaders.
Autor: Daniel Vitouš

Událost se přihlížejícím evidentně líbila, sledovaly ji i skupinky cizinců. „Jsem ráda, že jsme na Václavském náměstí zůstaly a koukaly se, protože tohle je super,“ prozradila anglicky zahraniční turistka, která show sledovala s kamarádkou. Celou událost navíc zpestřilo vystoupení Ústřední hudby Armády České republiky.

Fotogalerie
17 fotografií