Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za urážku policisty nebo úředníka zaplatíte až 10 tisíc. Zvýší se i jiné pokuty

Pokuty za některé přestupky se zvýší až desetinásobně.(ilustrační foto)
Pokuty za některé přestupky se zvýší až desetinásobně.(ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, simao - 
23. června 2016
17:25

Pokuty za některé přestupky se zvýší až desetinásobně. Urážka policisty nebo úředníka bude nově přestupkem proti veřejnému pořádku, za který bude hrozit sankce až 10 tisíc korun. Změny přinese od 1. července příštího roku nový zákon o některých přestupcích. Ve čtvrtek jej podepsal prezident Miloš Zeman.

Desetinásobně, na 100 tisíc korun, se zvýší maximální sankce za zmaření, ztížení nebo ohrožení poskytnutí zdravotní služby. Stejně tak se má zvýšit pokuta za provozování obchodní, výrobní či jiné výdělečné činnosti bez příslušného oprávnění.

Na 10 tisíc korun zákon zvyšuje maximální pokuty za ublížení na cti, nedodržení omezujícího opatření, vzbuzování veřejného pohoršení nebo rušení nočního klidu, jakož i „znevážení postavení úřední osoby při výkonu její pravomoci“.

Místo 10 tisíc bude muset nově zaplatit občan až 50 tisíc korun, pokud by úřadu sdělil nesprávný nebo neúplný údaj, případně mu požadovaný údaj zatajil kvůli získání neoprávněné výhody. Stejná sankce bude nově hrozit za způsobení škody na cizím majetku, neoprávněné užívání cizí věci nebo přisvojení si věci nálezem.

Až 50 tisíc korun bude místo vládou navrhovaných 20 tisíc korun nově hrozit také za způsobení škody na cizím majetku, neoprávněné užívání cizí věci nebo přisvojení si věci nálezem. Sankci budou podléhat občané, ale i firmy a živnostníci. Za opakované páchání takového přestupku by se pokuta mohla zvýšit o dalších 20 tisíc, na 70 tisíc korun.

Státní úřady se v posledních letech zabývaly více než 250 000 přestupky a udělily za ně pokuty kolem 700 milionů korun. Asi jeden milion přestupků ročně v minulých letech řešila policie, která za ně v posledních třech letech vždy rozdala pokuty za více než 400 milionů korun.

schelly ( 26. června 2016 01:41 )

A kolik zaplatí cikán, který obtěžuje ženy ve městě? Prý je to jen přestupek, zase jenom než se něco stane, nechají to dojít tak daleko, nic jiného neudělají. Holt to budou za ně vyřešit extrémisté, když to jinak nejde, že?

Zobrazit celou diskusi