Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Drogy užívá 250 milionů lidí, tvrdí OSN. Umírají po statisících

Autor: ČTK, Mii - 
23. června 2016
14:55

Zhruba 250 milionů, tedy téměř dvacet tři Českých republik. To je počet lidí, kteří na světě užívají nelegální drogy. Přes 200 000 z nich na jejich následky loni zemřelo. Ve Vídni to ve čtvrtek oznámili zástupci OSN. Tvrdí, že nebezpečným trendem je zejména rostoucí spotřeba heroinu. Právě v případě heroinu začalo po několika letech znovu přibývat uživatelů, především ve Spojených státech a v Evropě.

„Heroin se vrací,“ řekla Angela Meová ze střediska OSN pro drogy. Podle ní se v důsledku užívání této drogy nakazilo zhruba 1,6 milionu lidí virem HIV a přibližně 6 milionů onemocnělo žloutenkou typu C.

Závažnými zdravotními problémy v důsledku užívání drog na světě trpí celkem 29 milionů lidí, což je o 2 miliony více než v roce 2014. Loni na následky konzumace drog zemřelo podle Meové nejméně 207 000 osob. Specialistka zároveň dodává, že to je velmi konzervativní odhad.

Podle OSN zůstávají nejrozšířenější nelegální drogou konopné produkty, které přicházejí na trh ve formě marihuany a hašiše. Loni je užívalo zhruba 183 milionů lidí a spotřeba stoupá. Tento trend je patrný zejména v Latinské Americe a USA. Podle Meové se riziko konopných drog podceňuje, látky v nich obsažené vážně škodí zdraví.

Dalším problémem je podle OSN rozvíjení černého trhu s takzvanými novými psychoaktivními substancemi, tedy chemickými sloučeninami, které jejich výrobci rychle obměňují, aby obešli zákazy konkrétních látek. Za loňský rok bylo zaznamenáno celkem 75 nových návykových látek.

MartinVesely ( 30. července 2020 16:53 )

Nejsou drogy jako drogy, že jo Doporučuji si něco nastudovat, třeba tady na tomhle webu, všechno podložený studiemi https://www.semena-mari­huany­.cz/cs­/blog/­1164-konopi-s-thc-a-kava-vs-cbd-a-kava-jak-funguji-dohromady-studie

barracuda.sro ( 23. června 2016 15:51 )

Smažky ať klidně zdechnou" Všechny" a naráz.

Zobrazit celou diskusi