„Z pondělního jednání s členy bytového družstva Rovnost vyplynulo, že máme naprosto rozdílný názor na současnou podobu knihkupectví Fišer a neslučitelnou představu o jeho dalším fungování. Knihkupectví Fišer tedy skončí k 31. prosinci 2016 po vypršení současné nájemní smlouvy,“ sdělil serveru Lidovky.cz Lukáš Růžička z nakladatelství Paseka.

Podle Lidovky.cz dávalo družstvo větší šanci hned od začátku tajnému investorovi, který chtěl prostory knihkupectví zrekonstruovat a předělat na literární kavárnu. „Neztotožňujeme se s obchodním záměrem budoucího investora, kterého si zvolilo družstvo, a proto si obchodní značku Fišer ponecháme. K dispozici bude zájemci, který bude chtít provozovat kvalitní, nezávislé knihkupectví,“ dodal Růžička.

Majitelka knihkupectví se rozhodla se svojí sestrou knihkupectví prodat značce Kosmas, s tím ale tvrdě nesouhlasilo bytové družstvo. „Kosmas nemá moc dobré obchody. Zdají se nám jejich obchody nevábné a my potřebujeme tu část baráku zrekonstruovat,“ vysvětlil předseda Rovnosti Josef Vlček, proč upřednostnili tajemného investora. Nebude to ale ani tak jednoduché. Přestavby totiž budou muset schválit památkáři.

Knihkupectví se nachází v centru Prahy u FF UK, takže je centrem studentů a milovníků literatury. Proslavilo se díky natáčení filmu „Vrchní, prchni!“. Právě tady pracoval knihkupec Darek Vrána (Josef Abrhám) a jeho asistentka Douchová (Zuzana Fišerová Svátková). Tady měl Vrána svůj slavný šmajchlkabinet nad obchodem a tady pronášel kultovní hlášky jako: Na co tady čekáte?“ „Na pohlavní choroby!“ „Nemáme a nevedeme!“.

VÍTE, ŽE ZLOTŘILÉHO VRCHNÍHO MĚL PŮVODNĚ HRÁT NĚKDO JINÝ? ČTĚTE >>> ZDE!!!

VŠE O JOSEFU ABRHÁMOVI NA BLESK.CZ ČTĚTE ZDE!!!

Fotogalerie
37 fotografií