Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chovanec exkluzivně o reformě policie: Šlachtu jsme nevytlačili, šel sám

Autor: Marcel Mihalik - 
23. června 2016
05:00

Válka o policii otřásá stabilitou vlády a hlavně důvěrou občanů v instituci, která má „pomáhat a chránit“. Ministr vnitra Milan Chovanec (46, ČSSD) k této kauze poprvé rozsáhle promluvil v rozhovoru pro Blesk.cz. Zmínil i reakce lidí, které mu prostřednictvím SMS přišly poté, co jeho číslo zveřejnil dopravní magnát Radim Jančura - jinak sympatizant Chovancova soka, vicepremiéra Andreje Babiše (61, ANO).

Jančura? Vyjádřil svůj názor

Kolik SMS vám přišlo po zveřejnění vašeho telefonního čísla na Jančurových autobusech a co vám lidé vzkazují?

Odhaduji to na 400 zpráv. Třetina mi jich vyjadřovala podporu, malá část byla vulgární bez obsahu a ve zbytku se lidé ptali - reorganizaci prý nerozumí. Nejhezčí byla první zpráva, která mě pohladila po duši a přišla od pana pastora z Ústecka. Poslal mi podporu, boží požehnání, držení palců.

Co říkáte na Jančurovo »čisté« podnikání, jež stojí na dumpingových cenách (jízdenka nepokryje náklady), odrovnání konkurenčního dopravce a následný monopol na trasu? Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ho za to již pokutoval.

Na rozdíl od pana Jančury, já jsem přesvědčen, že v České republice musí být dopravní síť i v místech, kde se to komerčně nevyplácí. A pokud bychom přistoupili na vábení lidí, kteří říkají, že pracují bez dotací, byť to není pravda, tak bychom se časem dočkali toho, že nám na venkov nebude jezdit vůbec nic. Je to dravý podnikatelský přístup. Co se týká zapojení pana Jančury do kampaně, je to jeho svobodné rozhodnutí, vyjádřil svůj názor.

Koalice jako manželství z rozumu

Na veřejnost působí vaše koalice jako manželství z rozumu, kde teď jedna strana okopává kotníky tomu druhému. Jak s tím naložíte?

My jsme od samého začátku říkali, že ta koalice je manželství z rozumu, protože jsme tehdy nebyli připraveni a ani dnes dávat se dohromady s pravicovými stranami. Myslím si, že hysterická reakce pana Babiše souvisí s tím, že na jedné z předchozích vlád byl spolu s lidovci přehlasován v otázkách rozpočtu. Tehdy pochopil, že ve vládě není neomezeným pánem. Policejní reforma se stala záminkou, aby si hnutí ANO vymezilo prostor ve vládě. My jsme připraveni tu hru zklidnit, ale musí být snaha na obou stranách. Je to jako v manželství, musíme se domluvit. A pokud se nedomluvíme, tak to manželství skončí!

Takže nevylučujete, že by skončilo předčasně?

To nemůžete vyloučit nikdy. Vztahy v koalici už delší dobu dobré nejsou. Teď na povrch vypluly hádky na koaličních radách, bezpečnostní radě státu, osočování některých našich politiků. Vzpomeňte si, že pan Babiš nazval pana premiéra lhářem. To je ovzduší, v kterém se pracuje velmi složitě. Pan Babiš zapomněl, že je s námi v koalici a musí dbát, aby fungovala.

Je pro vás pan Babiš zklamáním?

Před třemi lety by každý, kdo by zažil kauzy jako Čapí hnízdo nebo Agrotec, v politice skončil. V minulosti by je nepřežil, pan Babiš je přežil. Všechna témata překryla válka o policii.

Čím si to vysvětlujete?

Když má za sebou politik obrovskou mediální sílu díky vlastnictví poloviny médií a když udělá něco špatně, tak se o tom nepíše, a když udělá něco dobrého, tak se to zveličuje, tím si to vysvětluji. Proto je nutné dopracovat zákon o střetu zájmů. Myslím, že bude zajímavé sledovat, jak s odstupem času o této kauze některé média informovala. Pokud chceme, aby politika měla pravidla, tak nemůže mít někdo mediální doping a být sto metrů před ostatními, to není demokratická soutěž.

Podívejte se na video s ministrem Chovancem:

Video  Milan Chovanec k aktuální situaci  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Reorganizace policie? Se Šlachtou se počítalo

V čem tkví propíraná reorganizace policie?

Máte dva organismy, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), každý z nich je jiný, ale poslední dobou jsou v jejich policejní práci velmi silné průniky, které ovšem nejsou nijak synchronizovány. Nad ty dva organismy se dá manažerská struktura, která bude postupně připravovat další kroky, až do roku 2020. To není znásilňování těch útvarů, ale snaha o diskuzi, jak se dostat k lepším výsledkům. Zločin se vyvíjí a policisté na to musí reagovat.

Jak vyloučíte, že se slučování těchto útvarů nedotkne živých kauz?

Vize je taková, že ÚOOZ i ÚOKFK si zachovají svoji strukturu, policisté dál řeší své kauzy. Nikdo jim do nich nevstupuje, nikdo je nepřebírá. Dokonce je i pravidlo, že ÚOOZ má výjimku, že své případy nedává do elektronického systému, kam se i tak nikdo jiný než příslušný policista nedostane, tzn. „uzamčení spisu“. Ambice vstupovat do živých kauz nebyla. V současnosti je to tak, že se reorganizace o měsíc prodloužila, aby se s ní lidé na ÚOOZ lépe sžili. My si opravdu vážíme každého policisty, který tam je a byl bych nerad, aby došlo k masovým odchodům.

Dostalo se mi i božího požehnání, pochlubil se ministr Chovanec. Dostalo se mi i božího požehnání, pochlubil se ministr Chovanec. | Foto: Jakub Poláček

Kritici vám vyčítají, že reorganizace byla nepřipravená a bez diskuze…

Místo toho, abychom získali čas na projednání se státními zástupci a policisty uvnitř útvarů, tak se rozjela obrovská mediální kampaň. A místo toho, abychom to diskutovali uvnitř, tak jsme museli odpovídat a čelit útoku převážně vydavatelství Andreje Babiše.

…protože se tu najednou objevila reorganizace policie a s tím související obava z jejího ovlivňování?

O reorganizaci policie se v Česku mluví několik let. Pokud je policejní prezident nezávislý, stejně jako nejvyšší státní zástupce, tak má přeci právo řídit organizaci, kterou má svěřenou jako manažer podle svého nejlepšího vědomí a svědomí ve vztahu k té organizaci.

Před lety tu byl prý tlak odstranit plukovníka Šlachtu z ÚOOZ. Jak vyvrátíte tvrzení, že to nebylo cílem vaší reorganizace?

Robert Šlachta se rozhodl odejít sám. Důkaz pro to, že to nemohlo znamenat vytlačení nikoho z managementu je, že nyní máte dva ředitele útvarů a k tomu pět náměstků. To je sedm lidí. A v nové manažerské struktuře je osm pozic. To znamená, že tam byla vize, že všech sedm manažerů obou útvarů přejde do toho střechového útvaru a dostane to hlavu, o kterou se samozřejmě mohli ucházet ti z nich, kteří mají nejvíce zkušeností. To přeci není snaha vyřadit někoho z vedení.

Jakou roli podle vás v téhle kauze hrají státní zástupci, kteří si zvou k výslechu už i policejního prezidenta? Na veřejnost už to může působit tak, že faktickou moc ve státě mají vlastně prokurátoři…

Tuto otázku si budeme muset zodpovědět v budoucnu, proto podporujeme i parlamentní vyšetřovací komisi, která by měla posoudit veškeré aspekty toho, čeho jsme dneska svědky. Je dobré, aby se na to někdo podíval optikou práva a právního státu. Mně vůbec nevadí, že státní zástupci žádají někoho o podání vysvětlení, to je povinnost každého občana. Mě jen zaráží, že se to děje v přímém přenosu a říkám, že základní atribut trestního řízení je, že je neveřejné. Když dojde k obvinění a následně obžalobě, potom má právo se veřejně bránit u soudu.

Státní zástupci měli k reorganizaci policie věcné připomínky. Akceptovali jste je?

Všechny podmínky státních zástupců, na kterých jsme se domluvili s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, se vypořádají. My tu situaci chceme zklidnit a vytvořit atmosféru důvěry. Proto se policejní prezident rozhodl splnit i tu nejposlednější podmínku státních zástupců. Tou podmínkou je, že státní zástupce má právo určit, kdo bude věc vyšetřovat, má právo na vytvoření specializovaných týmů, a má dokonce právo policistům zakázat informovat své nadřízené. A to je věc, která je nad rámec, ale jsme připravení ji akceptovat, aby se velmi rychle mezi policisty a státními zástupci obnovila důvěra.

Politolog Daniel Kunštát z CEVRO Institutu uvedl v rozhovoru pro Blesk, že policie se stala arénou pro vyšší boj ekonomických, politických a mocenských skupin. Souhlasíte s ním?

Když jsem před dvěma a půl lety převzal policii, tak nebyla v dobrém stavu. Měli jsme dva policejní prezidenty a v minulosti byla snaha policii ovládat. My se snažíme vytvořit sbor, který bude sebevědomý a nezávislý. Já doufám, že Generální inspekce bezpečnostních sborů začne řešit nejzávažnější pochybení u policie, a to je prorůstání s ekonomickými skupinami.

Nesníží kauza důvěryhodnost policii?

Důvěryhodnost policii to sníží bezesporu. Když se podíváte na postoj Roberta Šlachty a jeho snahy přinést zlomové informace, tak já se ptám, jestli nebyly před měsícem a kde se najednou objevily. Pokud totiž policisté měli podezření na problém, tak pan policejní prezident je bezesporu držitelem bezpečnostní prověrky a mě by zajímalo, jestli dali podnět na Národní bezpečnostní úřad. Já nevím, jestli to udělali, nebo ne. Ale je potřeba držet se platných zákonů. A pokud je nebudeme respektovat, tak se země na krátko nemůže nazývat právním státem. A to by byla velká chyba.

Co říkáte tomu, že si pan Šlachta vyžádal slyšení na sněmovním bezpečnostním výboru?

Pan místopředseda Schwarz (ANO) porušil dohodu s předsedou výboru panem Váňou (ČSSD). Využil situace, kdy je předseda v Makedonii, a přestože spolu byli ve spojení a byli údajně dohodnuti, že v pondělí se sejde předsednictvo výboru, tak se pan Schwarz rozhodl udělat hurá akci. My zkoumáme, zda jsme vůbec schopni zbavit do té doby policisty mlčenlivosti. Obávám se, že pan Schwarz zapomněl na to, že jsou tu zákonné podmínky pro zbavení mlčenlivosti policistů. Je nezbytně nutné, aby ministerstvo vnitra o zbavení mlčenlivosti těchto osob požádal orgán sněmovny, což je buď sněmovna sama, anebo výbor, ale ne jednotlivec.

ČTĚTE VÍCE: Vše o reorganizaci policie ZDE

Video  Čím pálí Babiš a Chovanec ve vládní přestřelce kolem Šlachty a policie.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vývoj kauzy

6. června: Vychází najevo, že nejvyšší žalobce v dopise premiérovi varuje, že sloučení protikorupčního a protimafiánského útvaru ohrozí vyšetřování složitých kauz.

8. června: Policejní prezident ohlásil vybudování Národní centrály proti organizovanému zločinu, pod kterou mají oba útvary spadat. Šéf protimafiánského útvaru Šlachta hrozí rezignací.

10 června: Šlachta rezignoval, Babiš vyzývá Sobotku ke zrušení reformy, žalobci k sobě stahují spisy dvou důležitých živých kauz (zřejmě Nečasová a Vidkun), protože nevěří policii.

14. června: Prezident vyzval strany vládní koalice, aby udržely vládu. Bezpečnostní rada státu se shodla na odložení reformy z července na srpen.

15. června: Po dohodovacím řízení ANO i lidovci trvají na tom, aby ministr reorganizaci nepodepisoval. Ministr ji ale krátce nato podepsal.

20. června: Vedoucí ostravské expozitury protimafiánského útvaru řekl, že policejní prezident Tuhý je podezřelý z »brutálního « úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti.

japos22 ( 23. června 2016 14:43 )

Musíš najít ty dokumenty, co se ztratily

1pepan ( 23. června 2016 10:55 )

Jediný Šlachta odešel sám a s čistým štítem.

1pravda1 ( 23. června 2016 10:19 )

Zase lže, u Moravce si notoval Chovanec, Bělobrádek a Kalousek, že jestli ANO odejde někdy z koalice, tak místo předčasných voleb je podpoří ve sněmovně TOP09, takže už byli připraveni s nimi udržet vládu!!! čili vyjednávání očividně už započalo.

ivoadler ( 23. června 2016 09:49 )

Celý jsem to nečetl, protože to nemá smysl, ale úvod mě zaujal. "ČSSD není připravena na koalici s pravicovými stranami." Vždyť od Listopadu nedělají nic jiného. Chovanec je křivák.

moudivlacek ( 23. června 2016 09:13 )

pan Chovanec je pro mě pěknej křiváček už od rande s Haškem a Zemanem na hradě proti Bohoušovi. Nevěřím mu ani nos mezi očima a Šlachtu považuju za poctivce. Potřebujou zamést aféru z Olomouce s Íčkem pod koberec.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa