1. Peníze

Peníze, to bývá ten nejsilnější argument. Peníze potřebujeme všichni a stále se nám jich nedostává. Věřte, že i vaši nadřízení to vědí, proto jsou finance tím nejčastějším argumentem pro setrvání. Neunáhlete se! A pokud je nabídka pouze dorovnáním nabízeného platu v nové firmě, není moc o čem přemýšlet. Důvody, proč jste se rozhodli odejít, nezmizí.

2. Lepší pozice

Ruku v ruce s lepším finančním ohodnocením bývá i nabídka vyšší pozice a změny náplně práce. Pro někoho může být nabídka manažerské pozice utrpením, pro jiné naopak neodolatelnou výzvou. V takovéto chvíli někteří prostě neodolají a na možnost povýšení kývnou. Je to ale opravdu takové terno? Co vaše nová pozice ve firmě, kam už jste se těšili? Zkuste se v myšlenkách přenést o tři, čtyři měsíce dopředu. Abyste si nakonec neříkali, že vás práce štve úplně stejně, jenom teď na to máte i funkci.

Autor: Shutterstock

3. Ach… ty city

V tomto bodu jde především o vaše kolegy a kamarády v kolektivu. Našli jste tam nové přátele a vznikla parta, která dokázala držet spolu v dobrém i zlém. Je jasné, že v tomto případě se vám opravdu odcházet lehce nebude. Všichni vás přemlouvají a vy nejspíš začnete uvažovat nad tím, co vás čeká za tváře v zaměstnání budoucím. Co když si nesednete? Nebudou vás mít rádi? Šéf se na vás zaměří? Podobné myšlenky jsou naprosto normální.

Co se tam ale zajít podívat? Domluvte si ještě před podpisem smlouvy „den na zkoušku“. Doražte ráno do kanceláře, sedněte si za svůj potenciální stůl a nechte to na sebe působit. Popovídejte si s kolegy, zajděte s nimi na oběd – hodně vám to napoví.

4. Vina

Pocit provinění bývá častý. Pocit viny, že dát výpověď není fér. Řešíte, že vás firma mnohé naučila, strávili jste v ní hezkých pár let. Dostali jste příležitost, díky které jste se posunuli dál. A teď je necháte jen tak “na holičkách”. Co když jim potrvá, než za vás najdou adekvátní náhradu? Jsou lidé, kteří kvůli provinilosti nechají lepší nabídku plavat. Dobrý pocit ze stávající práce jim to ale – překvapivě – nepřinese. Uvědomte si, že kdyby to bylo naopak a výpověď byste dostali, firma by žádnou vinu také necítila.

Rada na závěr: Poslední týdny v práci si pořádně užijte. Rozlučte se s kolegy a klienty, které jste měli rádi. Dotáhněte své věci do konce, vymyslete originální rozlučkový večírek. Něco končí a něco nové začíná.

Hledáte nové zaměstnání? Navštivte webové portály www.jobs.cz a www.prace.cz