Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Clintonová usilovně hledá viceprezidenta. Sanderse nechce

Autor: Mii, ČTK - 
21. června 2016
12:42

Vítězka demokratických primárek Hillary Clintonová usilovně hledá kandidáta na post budoucího amerického viceprezidenta. Svého soupeře v nominačním boji o Bílý dům Bernieho Sanderse však nechce. Uvedla to v úterý agentura AP s odvoláním na zdroje z Demokratické strany. 

Clintonová má seznam možných jmen, který ještě nedávno čítal kolem 25 lidí. Výběr se ale zúžil po skončení primárek. Nyní jsou ve hře hlavně tři lidésenátorka za stát Massachusetts Elizabeth Warrenová, populární senátor za stát Virginie Tim Kaine a ministr bytové výstavby a rozvoje měst ve vládě Baraca Obamy Julian Castro.  

Warrenová je považována za horkou kandidátku na post viceprezidenta delší dobu. Je zastáncem silné regulace finančních zájmů Wall Street a patří k vyhlášeným liberálům. Jejím jmenováním by Clintonová uspokojila stoupence Sanderse a vášnivé odpůrce republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Toho Warrenová označuje za „rasistického surovce“. Blízkým spojencem Clintonové ale Warrenová není. 

Přehledně: Jak Američané volí prezidenta? Podívejte se na video:

Video  Srozumitelně: Takhle Američané vybírají svého prezidenta.  - Tomáš Polák, Mária Rušinová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Kaine je oproti radikální Warrenové umírněný. Demokraté ho mají ve velké oblibě. Podle amerických médií může být klíčem k získání přízně středových a nerozhodnutých voličů. 

Ministr Castro je mladý Texasan, který by byl na důležitém postu viceprezidenta prvním Hispáncem. Skutečnost, že si ho předloni Obama vybral za ministra, může být signálem viceprezidentských ambicí.  

Podle informovaných stranických kruhů připadá v úvahu ještě několik dalších osobností. Sama Clintonová se nijak konkrétně zatím nevyjádřila. „Především budu hledat člověka, který je schopný plnit případně odpovědnosti prezidenta a vrchního velitele,“ řekla nedávno televizi CBS News.

Nezadat ( 21. června 2016 13:05 )

Další kráva co křičí hop a ještě nepřeskočila.Nebo spoléhá na korespondenční hlasy,že si je tak jistá???

Zobrazit celou diskusi