Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejen v krůtím z Polska: Kde všude na vás číhá nebezpečná salmonela?

Autor: ula - 
21. června 2016
18:01

Bakterie salmonely v chlazeném krůtím mase z Polska, které prodával řetězec Tesco, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v pondělí. V květnu bylo ze stejného důvodu staženo z Lidlu mleté vepřové. Nebezpečná salmonela k nám ale nemusí být jen odněkud dovezena, v létě se jí totiž mimořádně daří. Stačí, abyste si dali zmrzlinu, neumyli si ruce nebo si špatně ugrilovali maso. Kde všude se můžete nakazit?

Zdrojem infekce v potravinách z Polska mohla být hospodářská zvířata, ze kterých je maso vyrobeno. Zdrojem nákazy ale mohou být i hlodavci, ptáci a plazi. K přenosu infekce dochází nejčastěji právě po konzumaci masa, mléka a vajec od infikovaných zvířat.

Nákaza z jídelen

Nejčastěji ovšem bakterii rodu Salmonella můžete chytit ze špatně upravených, kontaminovaných a zkažených potravin. Stát se vám to může doma, nebo klidně i v hromadném stravovacím zařízení – nedávno se takto salmonelou nakazilo 46 dětí na výletě v Soběhrdech, kde poobědvaly závadný řízek s kaší.

Ročně se bakterií salmonela nakazí až 30 tisíc lidí, a to právě v létě. Tělo při salmonelóze ztrácí vodu a v krajním případě může nastat i smrt. Jakmile vás přepadne akutní a silný průjem, bolesti břicha, zvracení, vysoká horečka, bolesti hlavy, tak okamžitě vyhledejte lékaře.

Rizikové akce

V létě se můžete nakazit zejména během grilování, ale i při oslavě narozenin, během svatebních hostin, ale i zabijačky. U grilování to může být nejen nedostatečnou tepelnou úpravou masa, ale také špatným skladováním potravin, ale i použitím stejného nože nebo i prkénka při krájení potravin. Během oslav jsou zase potraviny v krátkém období na omezeném prostoru a mohou se navzájem kontaminovat. Během zabijačky by se měla dodržovat přísná hygienická opatření, maso se totiž může kontaminovat třeba z trusu slepic nebo divokých ptáků.

V létě se vyhněte chlebíčkům

Chcete si v létě koupit chlebíček nebo jinou potravinu, která obsahuje majonézu, nebo i šlehačkový dort? Sledujte, jak jsou v obchodě uskladněny. Nejlépe uděláte, když se jim v létě vyhnete úplně, případně před konzumací zkontrolujete jejich vzhled, zabarvení nebo zápach.

U vakuovaných potravin zkontrolujte, zda není porušen obal, a vyhněte se rozmrazeným a znovu zamrazeným potravinám.

Základem je samozřejmě mytí rukou za všech okolností.

Rizikové potraviny

Zdrojem nákazy bývají potraviny živočišného původu, největším „strašákem“ jsou vejce a maso. V létě se proto vyhněte potravinám, které obsahují majonézu. V létě pozor na zmrzlinu, která obsahuje vejce i mléčné složky. Raději si kupte balenou.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi