Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zázračný lék na dobití energie a hubnutí: Fungují injekce B12?

Na injekce vitaminu B12 se spoléhají hlavně hollywoodské celebrity, které čekají, že po nich zázračně zhubnou a budou mít dostatek energie.
27. června 2016 | 06:00

Už se k vám dostaly ty senzační informace o zázračných injekcích vitaminu B12? Hollywoodské hvězdy je prý využívají jako prostředek na hubnutí a unavení manažeři v zahraničí navštěvují po vyčerpávajícím dni soukromé kliniky, aby si tu nechali „dobít baterky“ právě injekcí vitaminu B12.

Kdyby byly injekce tohoto vitaminu tak kouzelné, jak se tvrdí, jejich vynálezci by aspirovali na Nobelovu cenu. Ale experti jsou vůči zázračným účinkům vitaminu B trochu skeptičtí.

Ampule vitamínu B12 vypadají jako elixír života.
Autor: Shutterstock.com

„Vitamin B12 doporučujeme podávat tehdy, když při běžném vyšetření krve prokážeme jeho nedostatek,“ říká Michaela Pavlová, praktická lékařka z EUC Kliniky Plzeň, podle níž zdraví lidé s pestrým jídelníčkem dodatečné užívání vitaminu B12 nepotřebují.

U některých lidí bylo sice popsáno, že injekce vitaminu B12 zlepšily nespavost či dodaly energii, mohl to ale způsobit takzvaný placebo efekt. Prostě věděli, že dostávají něco léčivého, to změnilo jejich psychiku a začali se cítit lépe. „Tento placebo efekt může posílit i atraktivní podoba léčiva – vitamin B12 je ve formě malých ampulek karmínově červené tekutiny, která vypadá jako elixír života, přímo z alchymistické dílny,“ usmívá se doktorka Pavlová.

Zbaví nás vitamin kil?
...
Autor: Shutterstock.com

A co informace, že injekce vitaminu B12 zajišťují rychlejší hubnutí, jak si to pochvalují některé americké zpěvačky či modelky? Lékařka je přesvědčena, že redukce hmotnosti není při aplikacích vitaminu B12 příliš pravděpodobná. Určitý efekt by podle ní mohl mít fakt, že se lidé, kterým B12 chyběl, cítí po podání vitaminu lépe a začnou žít aktivněji, takže vydají víc energie.

Vitamin B12 je obsažený především v mase, mléce a vejcích, proto často chybí veganům, ale také těhotným ženám, které mají vitaminu vyšší potřebu a nezvládnou ji pokrýt stravou. Druhou skupinou adeptů na léčbu jsou lidé, jejichž organismus si sám vitamin B12 ze stravy neumí vzít. Poruchou vstřebávání trpí například pacienti po operacích žaludku a tenkého střeva, s Crohnovou chorobou, s celiakií, s onemocněním žaludku nebo ti, kdo užívají léky na snížení kyselosti žaludečních šťáv.

 Pro koho je léčba vhodná?

Lidé, jimž hrozí nedostatečný přísun vitaminu B12 ve stravě (vegani, těhotné ženy), by ideálně měli užívat vitamin B12 preventivně v tabletách, aby nedostatek vůbec nevznikl.

Vitamín B12 získáte hlavně z jídla.
Autor: Shutterstock.com
U lidí s poruchou vstřebávání v žaludku a střevech je nutná doživotní léčba injekční, protože z tablet by se jim do těla vitamin nevstřebal. „Injekce se dávají do hýžďového svalu – krátkodobě je nutné podávat je denně či obden, udržovací dávka se pak podává jednou měsíčně,“ říká doktorka Pavlová.

 Na co se ještě využívá?

Kromě samotného vitaminu B12 se v léčbě často využívají směsi vitaminů skupiny B. Lékař předepíše tyto injekce pacientům s postižením nervů – při bolestech zad, u diabetiků, při obrnách lícního nervu nebo bolestech trojklaného nervu. Vitamin B1 se zase podává nejčastěji alkoholikům. K dalším léčebným injekcím patří vitamin A, jenž se dává například při různých očních, ušních či kožních nemocech, nebo vitamin E předepisovaný při neplodnosti či u kožních onemocnění.

 

Autor: Zdena Lacková
Video se připravuje ...