Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

S další přímou linkou do Číny přijde i tamní medicína. Čechy ale Peking neláká

Autor: Michaela Bezvodová - 
20. června 2016
19:18

Od čtvrtka bude do Prahy létat druhá přímá linka z Číny. O první přímé spoje, které vzlétly vloni v září, zatím ovšem moc velký zájem nebyl. Přesto China Eastern Airlines chystá vypravovat pravidelná spojení ze Šanghaje. Mezi tuzemskem a Čínou vznikne navíc v září memorandum, které spolupráci v letectví stvrdí. Na čínský trh se budou moci dostat i malovýrobci letadel. Spolupráce se naváže rovněž v alternativní medicíně. 

Od loňského září létá společnost Hainan Airlines přímou linkou z Prahy do Pekingu a zpět. Kvůli nezájmu snížil dopravce počet spojů ze tří na dva.

Ministerstvo dopravy v minulém týdnu potvrdilo, že budou z Prahy létat další dvě přímá spojení: China Eastern Airlines bude létat do Šanghaje a v srpnu pak Sichuan Airlines do Čcheng-tu. „Letos tak můžeme očekávat výrazně vyšší počet odbavených turistů pražským letištěm,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok (ANO), který se chystá v září podepsat memorandum s Čínou o rozšíření spolupráce v oblasti letectví.

Ministerstvo upozorňuje, že snížení počtu linek do Číny v minulém roce neznamená, že by bylo spojení nežádoucí a nevýdělečné. „Zahájení provozu a jeho podoba je ekonomickým rozhodnutím každé letecké společnosti. V případě Hainan Airlines došlo ke snížení počtu spojů z důvodu zimního provozního období, kdy je poptávka ze strany cestujících obecně nižší. To samozřejmě nebrání zahájení provozu dalším společnostem na nových linkách, neboť se jedná o spojení ze zcela jiných spádových oblastí, v případě Číny stomilionových,“ vysvětlil Blesk.cz tiskový mluvčí Tomáš Neřold.



Cestovní kanceláře budou na nové lety reagovat nabídkou zájezdů. Podle Petra Šatného z CK Alexandria záleží, jestli bude mít rostoucí počet přímých spojů vliv na poptávku po zájezdech do Číny. Na základě výsledků rozšíří zimní nabídku zájezdů do exotik. „Přímých letů do Číny využijeme. Neočekáváme, že budou zájezdy do Číny úplná revoluce, že budou mít velký potenciál. Exotiku obecně odtajníme v druhém týdnu v červenci,“ uvedl pro Blesk.cz Stanislav Zíma z Exim Tours.

Cílem je podle ministerstva dopravy vytvořit pro Čínu z Prahy dopravní a logistický uzel ve střední a východní Evropě. Memorandum má pomoct vytvořit podmínky pro společné projekty v letecké dopravě.

„Memoranda chceme využít jako základny pro rozvoj konkrétní spolupráce, přípravu právního a technického prostředí pro uplatnění české letadlové techniky a uznávání leteckých certifikátů na čínském trhu,“ popsal Neřold.

Podpis, který zástupci Česka a Číny plánují uskutečnit v září, má navázat na předchozí technickou dohodu z 29. března. „Dohoda blíže specifikovala vzájemné uznávání technické způsobilosti a schvalování malých (ultralehkých) letadel,“ dodal Neřold.

Tři přímá spojení do Prahy z Číny potvrzují podle ministerstva dopravy význam turistického ruchu a obchodní výměny mezi oběma zeměmi.

Čeští lékaři chtějí čínskou medicínu vyzkoušet u nás

Také zdravotnictví je oblastí, ve které chtějí do budoucna obě země spolupracovat. České nemocnice plánují spolu s Univerzitou v Cambridge zkoumat možnosti čínské medicíny pro využití v „západních“ léčebných střediscích. Konkrétně mikrobiálních a antimikrobiálních látek. „Budeme sledovat, jestli není možné nahradit nějaká antibiotika těmito přírodními antibiotickými látkami,“ uvedl ředitel hradecké nemocnice Roman Prymula pro ČTK.

Spolupráci podepsali zástupci Fakultní nemocnice Motol a Fakultní nemocnice v Hradci Králové na setkání ministrů zdravotnictví zemí střední a východní Evropy a Číny v čínském městě Su-čou. Na projektu budou spolupracovat s univerzitou v Šanghaji a nemocnicí Šu Guang.

Dohody se týkají již probíhající výměny expertů – Čína má zájem o dětské lékaře – a ověřování efektů čínské medicíny pro neurologii. Do budoucna by nové postupy mohly přispět k léčbě Alzheimerovy choroby a roztroušené sklerózy.

Zobrazit celou diskusi