Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klišé a ne vždy povedené hlášky: I tak další díl „emzáckého“ Dne nezávislosti boduje

Autor: Ivan D. Hladík - 
20. června 2016
17:23

Liam Hemsworth a ostatní z nových tváří staronového příběhu bodovali ještě před premiérou filmu Den nezávislosti: Nový útok. Roland Emmerich jako filmový odborník na „demolici světa“ nezklamal. Tvůrci vsadili na podobný model jako pokračovatelé Jurského parku. Je to plné klišé, hrdinů, odvahy, emzáků a – funguje to. 

Byli tady před dvaceti lety. Banda mimozemšťanů, která nás chtěla (jako vždy) vyhladit. Jenže se proti nim postavil Will Smith (47), Jeff Goldblum (63) a Bill Pullman (62), což byla smrtící kombinace.

Vznikl tak jeden z kultovních filmů devadesátých let. Režisér Roland Emmerich (60) ale nespí na vavřínech a hodlá svět, nebo alespoň jeho velkoměsta, ničit ještě efektivněji a zajímavěji. Tak tomu je i tentokrát.

Synopse říká: Věděli jsme, že se jednou vrátí. Využili jsme proto k obraně všech možností a zdrojů Země. Studovali jsme ukořistěné mimozemské technologie, plány a způsob myšlení vetřelců. Poučili jsme se z předchozího boje o přežití i z cesty k našemu vítězství. Ale bude to stačit? Jsme připraveni na to, co se nyní z hloubi vesmíru blíží k naší Zemi? Nebo nás před zánikem zachrání hlavně naše vynalézavost a důvtip? Jak je vůbec možné čelit vesmírné lodi, která k zaparkování potřebuje celý Atlantský oceán? 

Vesmírný tým číslo 1

Od nových technologií, Emmericha a ostatních tvůrců se čekalo hodně. Hlavní představitelé Liam Hemsworth (26), Jeff Goldblum, Bill Pullman, Maika Monroe (23), Jessie T. Usher (24), Sela Ward (59), Vivica A. Fox (51) a Brent Spiner (67) na letošním CinemaConu získali cenu za nejlepší herecký vesmírný tým.

Video  Ačkoliv plný klišé a ne vždy povedených hlášek, nakonec je Den nezávislosti: Nový útok povedený film.  - CinemArt
Video se připravuje ...

Zejména návrat Brenta Spinera do role Dr. Okuna se setkal s nadšením. Jediný, kdo z původní sestavy „nevydržel“, je Will Smith. Nutno ovšem dodat, že nakonec nikomu ve filmu nechybí. Jeho neúčast je ve filmu zapracována a nakonec logicky ústí ve snahu jeho filmového syna Dylana (Jessie T. Usher) jít v tátových šlépějích. Naopak prvním, kdo potvrdil svou účast v pokračování, byl Bill Pullman. 

Český lev a konec světa

S rozpočtem kolem $ 200 000 000 dolarů je Den nezávislosti: Nový útok zhruba třikrát dražší než jeho mladší bráška. Tomu se mimo jiné podařilo v našem kraji zabodovat natolik, že získal Českého lva za divácky nejúspěšnější film našich kin roku 1996. Pokaždé si říkáme, čím nás ještě tak Emmerich bude chtít šokovat, když už se tu díky němu proháněla Godzilla (1998) a vlastně už zničil celý svět ve filmu 2012 (2009). Jenže se mu to prostě pořád daří. 

Roland přemýšlí ve velkém. Vy vymyslíte něco velkého a on přijde s něčím ještě větším. Vždy posouvá hranice, rozsah a rámec,“ říká filmový výtvarník Barry Chusid. Singapur ve tmě, v Dubaji se zhroutí mrakodrap Burdž Chalífa, nejvyšší stavba světa, v Paříži se zase patro po patře rozloží Eiffelovka. Vetřelci rádi útočí na dominanty.

Video  Ačkoliv plný klišé a ne vždy povedených hlášek, nakonec je Den nezávislosti: Nový útok povedený film.  - CinemArt
Video se připravuje ...

Pak obrovská socha Buddhy zdevastuje Big Ben a Londýnské oko se zřítí do Temže. Obří mimozemská loď přistane do Atlantiku. Do které části? Do celého oceánu! 

Emzáků není nikdy dost! 

A to není zdaleka všechno, co v tomhle filmu můžete vidět. „Bojovat v tomto filmu s invazivní letkou vetřelců pro mě byl splněný sen,“ říká Liam Hemsworth, který hraje nováčka Jakea Morrisona. Přiznává, že po nabídce hrát ve Dni nezávislosti: Novém útoku okamžitě skočil. První díl je jedním z jeho nejoblíbenějších filmů, i když mu bylo teprve šest let, když šel snímek do kin.

Tentokrát to je on (a další představitelé), kdo musí přesvědčit diváky, že „dvojka“ neudělala původnímu hitu ostudu. Já jsem přesvědčený, že ne, a rád si podívanou zopakuji. Propracované triky, energie, ne sice překvapivé, ale pořád fungující momenty.

Emmerich udělal dobře, že vsadil na neokoukaný tým, včetně kameramana Markuse Förderera (33) z Baden-Badenu, nebo skladatelského dua Harald Kloser a Thomas Wanker (oba psali hudbu třeba i pro 2012 a Pád Bílého domu). A rozhodně je dobře, že Den nezávislosti: Nový útok vznikl. Emzáků, které je třeba zlikvidovat, není nikdy dost.


Hodnocení: 85 % 

Den nezávislosti: Nový útok

(Independence Day - Resurgence) 

Sci-fi / Akční / Dobrodružný

USA, 2016, 133 min 

Režie: Roland Emmerich  

Scénář: Nicolas Wright, James A. Woods, Dean Devlin, Roland… 

Kamera: Markus Förderer  

Hudba: Harald Kloser, Thomas Wanker 

Hrají:  Maika Monroe, Joey King, Jeff Goldblum, Liam Hemsworth, Bill Pullman, Vivica A. Fox, William Fichtner, Jessie Usher, Charlotte Gainsbourg, Brent Spiner, Sela Ward, Angelababy, Judd Hirsch, Ryan Cartwright... 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi