Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Uprchlíci mají svátek: Schapiro ukázal pas své matky, která utekla před nacisty

Autor: Václav Lang - 
20. června 2016
17:09

Na 20. června připadá Světový den uprchlíků. Od roku 2000, kdy tento den ustanovila OSN jako výraz solidarity s Afrikou, nebyl nikdy aktuálnější než dnes, kdy se na světě prokazatelně pohybuje rekordní počet běženců. Americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro při té příležitosti ukázal pas své matky, která se rovněž stala imigrantkou, když z Československa za války uprchla do Spojených států.

„Mezinárodní den uprchlíků je dnem, kdy myslíme na miliony mužů, žen a dětí po celém světě, kteří byli z různých důvodů vyhnáni ze svých domovů. Vzdáváme hold jejich houževnatosti a odvaze a také nadšení těch, kteří jim přicházejí na pomoc. Jakožto syn uprchlíků mám zkušenost z první ruky, jak důležité je otevřít naše dveře a naše srdce těm, kteří jsou v nouzi,“ prohlásil v pondělí Schapiro.

Zároveň na Twitteru zveřejnil stránku z pasu své matky, která jako pětiletá emigrovala v roce 1939 z tehdejšího Československa do Spojených států. Raya Czerner měla tehdy velké štěstí v neštěstí. Její rodiče dostali povolení k výjezdu jen pro sebe a jedno dítě, a tak vybrali pětiměsíčního Tomáše. Ona zůstala spolu s o dva roky starší sestrou Helgou. Po různých peripetiích se jim podařilo v září 1939 odcestovat za rodiči. 

Schapiro na svůj „uprchlický“ původ často poukazuje, hlavně v souvislosti se stávající migrační krizí. „Jako dítě emigrantky z Československa, jejíž život byl zachráněn, protože ji přijaly Spojené státy, mám určité pochopení pro lidi, kteří prchají z nebezpečí a války,“ uvedl nedávno v rozhovoru pro Blesk.cz.

Podívejte se, co o své matce a uprchlické krizi řekl Andrew Schapiro ve Studiu Blesk:

Video  Studio Blesk - Andrew Chapiro  - Václav Lang
Video se připravuje ...

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) zároveň v pondělí informoval, že byl loňský rok co do počtu uprchlíků ve světě rekordní. Pohybovalo se jich v různých místech 65,3 milionu, přičemž vůbec poprvé jejich počet přesáhl 60 milionů, předloni to bylo 59,5 milionu. Na útěku z domova je nyní podle statistiky jeden člověk ze 113.