Kampaň s názvem „Jdu s hlavou vztyčenou“ připomíná výročí 66 let od zavraždění české političky. Jméno akce pochází z prohlášení Milady Horákové, které popravená žena uvedla ve svém dopise na rozloučenou pouhých několik hodin před smrtí. Událost organizuje iniciativa Bez komunistů.cz. Upomínkové stužky se budou rozdávat celý týden, k dispozici budou v pokladně Muzea Kampa a dobrovolníci je nabídnou lidem přímo v ulicích Prahy.

Na zahájení celotýdenní události promluvil předseda platformy Bez komunistů.cz Petr Marek: „Celou akci jsme pořádali také loni a velice příjemně nás překvapil ohlas, jaký jsme měli. Na spolupráci pro některé události jsme oslovili Muzeum Kampa, kde se lidé v rámci vzpomínání na Miladu Horákovou a oběti komunismu sejdou.“

Malířka Pavla Vaňková promluvila o návrhu upomínkových stužek.
Autor: Daniel Vitouš

Přímo před budovou muzea promluvil také jeho ředitel a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09): „Jsem za Muzeum Kampa rád, že společně s platformou Bez komunistů.cz jsme letos pořadateli tohoto projektu, kdy si připomínáme tragické výročí zavraždění Milady Horákové. Je potřeba zvláště těm nejmladším z nás připomínat, co se v 50. letech v Československu dělo.“

Na zahájení projektu promluvil ředitel muzea a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).
Autor: Daniel Vitouš

Ve středu 22. června se bude v rámci celotýdenního projektu od 18 hodin v sále v Mánesově ulici na Vinohradech promítat dokumentární film „Nesmíš plakat“ od Dagmar Průchové, který mapuje osudy žen pronásledovaných komunistickým režimem. Konkrétně se věnuje politicky vězněným ženám, které během pobytu v lágru porodily a jejich děti ve věznici zemřely. Jejich těla jsou dodnes pochována na dětském hřbitově v pražských Ďáblicích.

Banner ke vzpomínkovému projektu na Miladu Horákovou
Autor: Daniel Vitouš

V sobotu 25. června dojde na celodenní hladovku za oběti komunistického režimu. Řetězová hladovka postupně probíhá už více než tři roky. Koná se také na protest proti krajským vládám s účastí komunistů a průběžně se jí kromě studentů účastnila také spousta známých osob od Miloše Formana přes Martu Kubišovou až po Jana Třísku nebo Jiřího Menzela.

V Muzeu Kampa budou celý týden probíhat výtvarné dílny. Během nich si návštěvníci budou moci přímo vyrobit upomínkové stužky, které akci symbolizují. Jedna z dílen proběhne i v neděli 26. června. Během ní se od 14 do 18 hodin uskuteční v přilehlém parku na Kampě čtení jmen lidí zabitých komunisty.

V pondělí 27. června celá kampaň vyvrcholí happeningem „Světla pro památku Milady Horákové a všech obětí komunismu“. Ve 21 hodin na ostrově Kampa a při břehu Vltavy vzplanou svíčky. Tato událost bude uveřejněna také na Facebooku platformy Bez komunistů.cz, díky ní se k happeningu mohou připojit lidé na mnoha dalších místech v Česku, ale také v zahraničí.