Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Belgie překazila teror. Útočníci chtěli v sobotu udeřit během fotbalového Eura

Autor: ČTK - 
18. června 2016
13:30

Belgické úřady v sobotu obvinily tři muže, které policie zadržela při razii v noci na dnešek, z pokusu o spáchání teroristického činu. Zbylých devět zadržených po výslechu propustila. Podle místních médií obvinění chtěli v Belgii zaútočit zřejmě již tento víkend - možná už dnes - a to na fanoušky během zápasu belgického týmu na evropském fotbalovém šampionátu. Prokuratura uvedla, že bezpečnostní akce se obešla bez incidentů a že se nenašly žádné zbraně ani výbušniny. Podle premiéra Charlese Michela zůstává ohrožení terorismem v Belgii na druhém nejvyšším stupni.

„Vyšetřování si vyžádalo okamžitý zásah,“ uvedla generální prokuratura. „V zájmu vyšetřování nemohou být zveřejněny žádné další informace,“ dodala.

Kvůli vlně zatýkání zasedla k jednáním bezpečnostní rada státu v čele s premiérem Charlesem Michelem a ministry obrany, zahraničí a spravedlnosti. Michelův úřad nevyloučil, že po zasedání bude tisková konference. Žádný časový termín ale stanoven nebyl.

Policisté po celé Belgii provedli několik desítek domovních prohlídek a prohledali více než 150 garáží. Vyslechli na 40 lidí, z toho 12 jich zadrželi kvůli podezření z příslušnosti k teroristické buňce.

Belgická policie podle agentury Reuters obdržela ve středu varování, že určitá skupina bojovníků z radikálního hnutí Islámský stát (IS) nedávno opustila Sýrii a vydala se do Evropy, aby ve Francii a Belgii zaútočila. V pátek policisté zadrželi muže, který byl identifikován jako belgický občan Youssef E. A. Toho vyšetřovatelé podezřívají z možného napojení na březnové útoky v Bruselu, při kterých zahynulo 32 lidí a dalších více než 300 utrpělo zranění.

Z fotbalu chtěji udělat jatka

Některá média včetně VTM informovala, že teroristé zvažovali napadnout některou z fanouškovských zón během sobotního utkání Belgie s Irskem, případně zaútočit v některém z belgických nákupních středisek. Prokuratura ani vláda toto nijak nekomentovaly.

"Jsem šťastný, že se naše služby snaží události co nejvíce předvídat," prohlásil belgický ministr spravedlnosti Koen Geens. Jeho kolega z ministerstva vnitra Jan Jambon upozornil, že zatýkání, ačkoli bylo velmi úspěšné, neznamená konec, protože v zemi nadále platí třetí ze čtyř stupňů varování před teroristickými útoky.

Fotbalové mistrovství Evropy, které se koná ve Francii, provázejí mimořádně přísná bezpečnostní opatření. Úřady se obávají, že by sportovního svátku mohli zneužít teroristé. U stadionu Stade de France se navíc loni v listopadu odehrál jeden z útoků islámských radikálů na Paříž, při kterých zemřelo 130 lidí.

EURO 2016 – VEŠKERÉ INFORMACE NAJDETE ZDE 

sores ( 18. června 2016 16:52 )

Jen ať vraždící muslimáci dají bílým pořádně zabrat!!! Snad potom konečně bílý procitnou a vyženou je zpět do hor odkud přitáhla ta ve.rbeš černá!Bílý je vítají,dávají jim spousty peněz bez práce a dokonce je začínají tolerovat, tak ať jim černí nakopou prd.ele když jsou tak tupí a nedochází jim, že jde o Evropu kterou chtějí zabrat černí.

nick55 ( 18. června 2016 12:43 )

Takhle dopadne jednou celá Evropa, nebude trvat dlouho a muslimáci nás tu zašlapou, jako to udělali v Americe běloši s indiánama i kdyby se to u nich doma uklidnilo, vracet se nebudou, taky proč - makat neumí, ani nechtějí, dávky dostávají bohaté, ženské drží doma a množí se jak kobylky, Evropa jde ke dnu

ivoadler ( 18. června 2016 11:31 )

Samozřejmě, u článku o konferenci reSite není povolena diskuse = vyrovnej se s přívalem uprchlíků a drž hubu. Uprchlíci mi nevadí, vadí mi islám. Ten tu nemá co dělat. To je podhoubí, ze kterého pocházejí teroristé. A Frau Merkell si myslela, že uprchlíci přišli jen na oběd. To dokazuje, jak je blbá. Největší menšinová komunita v Česku jsou Ukrajinci - naštěstí. Kdyby to byli Afghánci, asi by se naši vítači na to dívali jinak.

frantaklika ( 18. června 2016 10:53 )

přejmenujte to na Belgistan a připojte do Brexitu, pane Bože ty to vidíš!

Zobrazit celou diskusi