Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Američtí diplomaté: Obamo, sesaď Asada. Rusko se zastává syrského režimu

Šéf Bílého domu Barack Obama a ruský prezident Vladimir Putin se na řešení situace v Sýrii neshodnou.
Šéf Bílého domu Barack Obama a ruský prezident Vladimir Putin se na řešení situace v Sýrii neshodnou.  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
17. června 2016
11:57

Výzva amerických diplomatů zahájit útoky na syrskou armádu a svrhnout syrský režim silou uvrhne do naprostého chaosu nejen Sýrii, ale celou oblast. Oznámil to dnes Kreml, který reagoval na zprávu o dopisu, v němž asi 50 amerických diplomatů žádá zahájit cílené údery proti syrským jednotkám.

Jde o interní dokument ministerstva zahraničí obsahující podle listu The Wall Street Journal kritiku současné americké politiky v Sýrii. Signatáři kritizují prezidenta Baracka Obamu, který zvolil strategii boje proti radikálům, přičemž prezident Bašár Asad se drží moci a dobývá zpět území obsazená předtím povstalci.

Americký ministr zahraničí John Kerry k tomu dnes řekl, že dopis považuje za „důležité prohlášení“ a že o něm bude jednat po svém návratu do Washingtonu. „Velmi ten proces respektuji, sejdu se s těmi lidmi, až se vrátím,“ řekl Kerry novinářům v Kodani.

Podle diplomatického zdroje agentury Reuters se Obama nenechá přinutit ke změně postupu v Sýrii. Reuters připomíná, že podobné projevy nesouhlasu nejsou v USA nezvyklé, avšak počet lidí podepsaných pod dopisem je vysoký.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes v reakci řekl, že výzvy k vojenskému sesazení Asada „nepomohou v boji proti terorismu a povede to k chaosu v celé oblasti“.

USA také oznámily, že ruská letadla zaútočila ve čtvrtek na pozice takzvané umírněné opozice na jihu Sýrie. Dva její členové přišli o život. Nejmenovaný představitel amerického ministerstva obrany řekl, že to „vyvolává vážné obavy o skutečných záměrech Ruska“ a že USA požádají Moskvu o vysvětlení.

Peskov k tomu řekl, že ruské letectvo v Sýrii stále operuje, ale těsná spolupráce opozice s radikální frontou An-Nusra boj proti teroristům komplikuje. Podle Kremlu je velmi těžké rozlišovat mezi členy obou těchto táborů.

Rusko několikrát žádalo o jasné pojmenování a rozlišení skupin bojujících v Sýrii. Příměří dojednané v únoru se nemělo vztahovat na radikály a boj proti nim měl pokračovat. Pod touto záminkou také pokračuje syrská armáda v útocích na pozice oponentů na severu země s tím, že útočí na teroristy. Západ ale Damašek obviňuje, že dohodu o příměří zneužil k dobytí území, jež předtím získali jeho oponenti, kteří nepatří k radikálům.

Rusko dnes také oznámilo smrt dalšího vojáka zapojeného do bojů v Sýrii. Jde o desátou ruskou oběť od loňského září, kdy Rusové do syrského konfliktu vstoupili. Jeden z vojáků spáchal sebevraždu, ostatní zemřeli v boji.

dumik ( 24. června 2016 05:15 )

ti Amíci už ztratili veškerou soudnost, když takto a veřejně hodlají ničit jiné země, s Clintonovou se to nezlepší.

hejhej ( 17. června 2016 20:00 )

Amerika soustavně strká nos do cizích států. Americká diplomacie, včetně velvyslance v ČR je odporná, hnusná !!!!!

Nezadat ( 17. června 2016 17:41 )

Máte staré informace,už je tam celej.

tgbg ( 17. června 2016 15:36 )

RUSKO potřebuje další spálenou zemi a dosadit vlastní loutkovou vládu.Raději si odvážejte domů migranty,kteří vaší agresí ve světě putují do Evropy.

provokaterka ( 17. června 2016 14:41 )

USA potřebuje další spálenou zemi a dosadit vlastní loutkovou vládu.Raději si odvažejte domů migranty,kteří vaší agresí ve světě putují do Evropy.

Zobrazit celou diskusi