Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Crocsy nebo žabky? Boty, které vám ničí zdraví

/
  • Za hallux rigidus mohou v mnoha případech špatné boty.
    23. června 2016 ● 08:00

    Dáváte přednost elegantním botám na jehlových podpatcích či pohodlnějším balerínám? Nebo snad patříte mezi ty, které uchvátil hit léta – tzv. tenisové slipony? V každém případě byste měli být ve výběru obuvi obzvláště opatrní. Jak vypadá ideální bota?

  • 1.

    Špatná obuv dokáže zavařit

    Co se může stát, když zvolíte špatné botičky a trpíte v nich celý den? Hrozí vám otlaky, bolesti palcových kloubů, případně bolesti zad a kolen. Je tedy vážně důležité na botách nešetřit a nenakupovat v tržnici.

    Hallux vagus
    Autor: scom, archiv

  • 2.

    Žabky

    Nejlepší na této variantě je rozhodně to, jak jsou odvětrané. I proto jsou tak oblíbené hlavně v letních měsících. Ovšem dle názoru odborníků nejsou vhodné na celodenní nošení. Proč? Nemají totiž žádnou oporu klenby, a tak mohou způsobit vybočení palce a netlumí při chůzi otřesy.

    žabky
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Slipony

    Nazouvací slipony mají být lehké, prodyšné a ohebné. Existují navíc jak ve sportovní, tak i v elegantní verzi. Ani tato populární obuv však není vhodná na nošení po celý den kvůli plochým podrážkám. Ty mohou způsobit kuří oka, puchýře, bolesti zad i artritidu.

    Slipony
    Autor: archiv firem

  • 4.

    Sexy lodičky

    Hodí se pro slavnostní příležitosti a zejména ty úzké na vysokém podpatku působí velice žensky a sexy. Jenže jsou nepohodlné a večer v nich se snadno promění v noční můru. Největším mínusem je úzká špička, která může deformovat palec a způsobit vybočení kloubu (tzv. halux). Navíc na podpatku vyšším než 3,5 cm riskujete, že vás rozbolí ploska nohy. Poté hrozí dokonce i křeč v lýtku.

    Podpatky
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Crocsy

    Již zmiňované pravidlo o tržnici zde platí stonásobně. Gumové boty hrající všemi barvami jsou totiž velmi zrádné. Rozdíl mezi těmi za stovku a dražšími značkovými je propastný. Ty značkové crocsy mohou pomoci nemocným nohám, jsou vhodné pro končetiny po operacích a také k celodennímu nošení. Díky jejich pohodlnosti si je oblíbily i mnohé celebrity, jak u nás, tak ve světě.

    Pohodlné crocsy si Češi zamilovali.
    Autor: Foto: Blesk, Profimedia.cz

  • 6.

    Sandály

    Nezměrné množství na trhu, ovšem které jsou ty pravé? Ideální jsou ty, kterým nechybí zdravotní stélka. Noha v sandálech by měla pevně držet. Pata rozhodně nesmí vybočovat do stran, jinak si koledujete o zdravotní problém.

    Sandály
    Autor: Archiv firem

  • 7.

    Baleríny

    Vypadají dobře ke všemu, a proto je na nohou dam vidíme velmi často. Celodenní nošení je ale nezdravé. Balerínky jsou totiž ploché a nedrží dobře nohy. Levnější varianty obuvi jsou pak málo prodyšné.

    Balerínky
    Autor: archiv firem

  • 8.

    Ideální botička

    Co by nemělo chybět kvalitní obuvi? Měla by být prodyšná, lehká, ale i pohodlná. Důležitá je i anatomicky tvarovaná stélka. Při delším nošení by boty neměly vyvolat bolesti ani způsobovat otlaky, odřeniny, zápach ani pocit vlhka. Ideální podpatek by měl být cca 2 až 3 cm vysoký.

    Je čas pořídit si letní botky!
    Autor: shutterstock.com

    Fotogalerie
    9 fotografií

     

Dnešní horoskopy