Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Radka skolila před dovolenou angína. Pomohlo mu pojištění storna zájezdu?

Radka skolila angína těsně před odjezdem na dovolenou, naštěstí byl pojištěný.
Radka skolila angína těsně před odjezdem na dovolenou, naštěstí byl pojištěný.  (Autor: Archiv Radka, Profimedia)
Autor: ula - 
18. června 2016
05:00

Naplánoval si dovolenou na Kanárských ostrovech a k tomu si sjednal i pojištění storna zájezdu. Radek nepředpokládal, že by ho využil. Dva dny před odletem na vysněnou dovolenou ale onemocněl. Jak funguje pojištění storna zájezdu? A komu se vyplatí? 

Zájezd si Radek koupil už v lednu s tím, že pojede na dovolenou v květnu. Při nákupu zájezdu si sjednal i pojištění storna. Nepředpokládal ovšem, že ho kdy využije. Náhlá bolest v krku ho ale přesvědčila o opaku.

„Dva dny před odletem jsem onemocněl a po návštěvě lékaře bylo jasné, že nikam nepoletím. Nasadil mi antibiotika na angínu a nařídil ležet v posteli,“ vypráví Blesku. Díky pojištění přišel pouze o dovolenou, ale ne o peníze. Částka byla sice ponížena o spoluúčast, i tak si mohl za vyplacené peníze koupit nový zájezd.

Komu se pojištění vyplatí?

Pojištění storna zájezdu je určeno pro případy, kdy budete nuceni letenku, ubytování nebo cestu náhle zrušit. Díky němu vám budou uhrazeny případné storno poplatky. Službu nabízí všechny větší pojišťovny v Česku.

„Toto pojištění doporučujeme těm, kteří kupují zájezd s předstihem,“ říká Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny. „Rozhodně se vyplatí rodinám s dětmi, ty se často potýkají s dětskými nemocemi,“ uvedla Ivana Buriánková z České pojišťovny.

Podle Jana Marka z Direct pojišťovny je onemocnění dětí nejčastějším důvodem zrušení zájezdu. Ovšem náhlá indispozice může postihnout každého. Dalšími důvody pro zrušení zájezdu jsou totiž hlavně nečekané úrazy, jako jsou zlomené nohy či ruce. 

Zároveň se tento typ pojištění vyplatí u cest, které jsou finančně náročné. Karel Žyla z AXA pojišťovny doporučuje tuto službu zejména těm, kteří cestují s cestovní kanceláří, někdy se totiž výše stornopoplatků může vyšplhat až na 100 procent.

Kolik pojištění stojí a kdy ho uzavřít?

Ceny se u každé pojišťovny nepatrně liší. Většinou se odvíjí od výše zvoleného limitu plnění a výše spoluúčasti, ale i od ceny zájezdu, letenky či samostatné služby, obvykle od 1,5 procenta do tří procent z celkové ceny.

I to se u pojišťoven nepatrně liší, obvykle však musíte pojištění sjednat nejpozději do tří pracovních dní po úhradě ceny zájezdu či první služby související s vaší cestou, jako je tomu například u ERV Evropské pojišťovny. Nejjistější je samozřejmě sjednat si toto pojištění přímo v cestovní kanceláři při nákupu zájezdu.