Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Připomeňte si: Před třemi lety padl Nečas. Kauza Nagyová zůstává nedořešená

Autor: val - 
13. června 2016
18:25

Přesně tři roky uplynuly od zřejmě nejrozsáhlejší policejní kauzy v historii české politiky. V noci z 12. na 13. června provedli policisté z ÚOOZ rozsáhlou razii na Úřadu vlády a dalších místech. Řada vlivných lidí včetně tehdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové skončila v poutech. V důsledku toho padla vláda Petra Nečase a politická mapa se zásadním způsobem překreslila. Dodnes však není případ dořešen a množí se pochybnosti o oprávněnosti obřího zásahu.

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zasahovali v polovině června 2013 na několika místech, včetně sídla vlády ve Strakově akademii. Snažili se rozplést rozsáhlou síť politiků, podnikatelů a úředníků, kteří se měli dopouštět korupce nebo zneužití úřední osoby. 

Jana Nagyová po svém zatčení Jana Nagyová po svém zatčení | ČTK

Během zásahu byla zatčena a vzata do vazby i Jana Nagyová (dnes Nečasová), tehdejší šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase, kterého si o několik měsíců později vzala za muže. Zatčeni byli také poslanci Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř, kteří se měli výměnou za funkce vzdát poslaneckých mandátů. Do vazby putovali i exředitelé Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda. Obviněni byli ze zneužití pravomoci úřední osoby. 

Obvodní soud pro Prahu 1 projednával v pondělí obžalobu někdejší šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase Jany Nagyové (dnes Nečasové) a dalších obviněných v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Nečasovou podpořil její manžel. Obvodní soud pro Prahu 1 projednával v pondělí obžalobu někdejší šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase Jany Nagyové (dnes Nečasové) a dalších obviněných v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Nečasovou podpořil její manžel. | ČTK

K Nagyové se přitom vyšetřování stočilo náhodou. Detektivové se k tehdejší šéfce Nečasova kabinetu dostali při vyšetřování podezření na údajnou organizovanou zločinnou skupinu složenou z lobbistů Romana Janouška, Tomáše Hrdličky či Ivo Ritigga. 

Policisté při prověřování údajného zneužití pravomoci tehdejšího náměstka pražského vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka nabyli podezření, že Nagyová nechala sledovat manželku premiéra Radku Nečasovou. Podle obžaloby šlo tehdejší vysoce postavené úřednici o to, aby manželství jejího tehdejšího milence skončilo. Zpravodajci se hájí tím, že prováděli tzv. kontrasledování kvůli obavám, že premiérova rodina je v nebezpečí. Tuto verzi potvrdil ve svědecké výpovědi i Nečas, který uvedl, že úkol zadal on a Nagyová jen zprostředkovala komunikaci.

Petr Nečas si Janu Nagyovou vzal za ženu. Petr Nečas si Janu Nagyovou vzal za ženu. | archiv Blesku

Premiér Petr Nečas oznámil 17. června, že rezignuje na svou funkci a odešel i z čela ODS. Prezident Miloš Zeman následně pověřil Jiřího Rusnoka sestavením nové vlády. Úřednický kabinet, kterému se přezdívalo „vláda přátel Miloše Zemana“, nezískal důvěru Poslanecké sněmovny, a i přes svou demisi vedl Rusnok vládu až do ledna 2014, kdy vznikla po předčasných volbách vláda nová. 

Bývalý premiér se láskyplně usmívá na ženu, která je symbolem jeho politického pádu. Bývalý premiér se láskyplně usmívá na ženu, která je symbolem jeho politického pádu. | Blesk – Zbyněk Pecák, Petr Novotný

V roce 2014 poprvé obvodní soud rozhodoval o kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství. Obžalovanými byli kromě Jany Nečasové také Kovanda s Páleníkem a jejich někdejší podřízený Jan Pohůnek. Soud tehdy Nečasové uložil roční podmínku, Pohůnkovo stíhání zastavil a případ Kovandy a Páleníka předal ministerstvu obrany.

Janu Nagyovou odvádí policie Janu Nagyovou odvádí policie | nagyová,vlasy

Loni v květnu soudkyně ale dospěla k závěru, že se žádný trestný čin nestal. Odvolací pražský městský soud však tento verdikt letos v březnu zrušil a kauzu vrátil k dalšímu projednání, přičemž konstatoval, že soudkyně „naprosto nekriticky“ akceptovala obhajobu obžalovaných. Při hodnocení Nečasovy výpovědi prý například zcela ignorovala jeho vztah k Nagyové, přestože Nečas mohl být motivován vypovídat vědomě nepravdivě, aby manželce pomohl vyhnout se odsouzení. 

Nečasová je viněna i v jiných větvích případu. V srpnu ji čeká pokračování projednávání kauzy úniku informací z BIS, kde je obžalovaná spolu s lobbistou Ivo Rittigem. Obviněna je i v případu údajných trafik pro exposlance ODS, za něž je stíhán i její manžel, a také za krácení daní z drahých darů, které měla jako šéfka Nečasova kabinetu dostávat od vlivných podnikatelů. 

Nečasovi na balkóně Nečasovi na balkóně | Blesk - Zbyněk Pecák, Martin Hurda, Martin Pekárek

Nejenže se zásah z roku 2013 dotkl nejvyšších pater české politiky, ale také v něm šlo o závratné sumy. Tehdejší šéf ÚOOZ Robert Šlachta se tenkrát pochlubil, že při razii bylo zajištěno 150 milionů korun v hotovosti a desítky kilogramů zlata. V této větvi ale vyšetřovatelé příliš daleko nepostoupili. 

Server Aktuálně.cz informoval o tom, že o 50 milionů korun v hotovosti i ve zlatě přišel například podnikatel Luboš Pašek, přítel lobbisty Romana Janouška. Nebyl sice z ničeho obviněn, přesto mu peníze dosud nebyly navráceny. 

Příliš slabé výsledky vyšetřování v porovnání s rozměry mohutné akce kritizují po letech politici, ale i odborná a laická veřejnost. Také prezident Miloš Zeman nedávno prohlásil, že se původně mluvilo u spiknutí, „a nakonec z toho zbyly nezdaněné kabelky“. „Myslím, že to není příliš velký výsledek dlouhého vyšetřování, které také provázela neuvěřitelná mediální kampaň,“ řekl Zeman nedávno při návštěvě Olomouckého kraje.  

Podívejte se, jak šel čas s Janou Nagyovou:

kartona ( 14. června 2016 11:53 )

Akce byla sice velkorysá, stíla hodně peněz, ale v podstatě bez výsledku. Jediná prospěšná věc byla, že padla vláda bez ekonomů, která škrtila ekonomiku. Cílem ale byla ale jenom ctižčádostivostIštvána, který využilOstravský soud a ˇŠlachtu ke svým cílům.

krdassaneda ( 13. června 2016 23:00 )

pavel215_klafunda ( 13. června 2016 22:58 )

Já ti tu kabelku snad koupím, ty buserante.

mirkazam ( 13. června 2016 19:21 )

zdenekk....ty,kdyby sis ty svoje kecy odpustil ,tak tě klepne.A nemel pořád dokola o kabelce,když to kolem dokola byla všechno pěkná prasárna. Ale to ty camrálku zapomínáš komentovat !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa