Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čekal, až přiletí drak: Bláznivý Lotyš z věže má žloutenku a HIV, teď ho čeká obvinění

Autor: ČTK, dce - 
10. června 2016
11:18

Muž, který ve čtvrtek házel cihly z věžičky skladu Národního divadla v Praze 2, bude s největší pravděpodobností obviněn z trestného činu poškozování cizí věci. Cihly bral z cimbuří věžičky, nikoho jejich házením nezranil. „Po zhruba čtrnáctihodinovém vyjednávání muže před půlnocí dostala z věže policejní zásahová jednotka,“ uvedla mluvčí pražské policie Iveta Martínková.

Pětadvacetiletý muž z Lotyšska bude podle mluvčí obviněn z trestného činu, pokud jím způsobená škoda přesáhla 5 000 korun. Mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk sdělil, že škoda na majetku je pravděpodobně výrazně vyšší než 100 000 Kč.

Policisté muže na věžičce ve Viničné ulici zpacifikovali pomocí taseru, který člověka ochromí vysokonapěťovým elektrickým výbojem. Po zásahu ho předali záchranářům, kteří ho převezli k ošetření, řekla Martínková. Motiv činu podle ní zatím není jasný. „Zda byl muž pod vlivem drog nebo alkoholu, ukážou až výsledky z krve. Stejně tak budou policisté zjišťovat i jeho duševní stav,“ uvedla mluvčí.

Video  Blázna z věže sundavali taserem! Podívejte se, jak to zásahovka udělala!  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Podle mluvčího Staňka podává Národní divadlo trestní oznámení kvůli neoprávněnému vniknutí a poškozování majetku. „Pachatel při lezení po hromosvodu ukopl nadokenní římsu historické budově v památkové zóně, poškodil na několika místech střešní krytinu, částečně rozebral ochoz na věžičce a rozbil například okno,“ popsal mluvčí škody. Divadlo je sčítá v součinnosti s pojišťovnou, dodal.

Podle informací Aktu.cz je Lotyš ke všemu HIV pozitivní a má také žloutenku.

Muž na budovu a věžičku skladu Národního divadla vylezl ve čtvrtek ráno přes římsy. Policie následně uzavřela okolí a její vyjednavač s mužem mluvil anglicky a rusky. Požadavky, které muž policistům sděloval, byly zmatené a převážně smyšlené, uvedla Martínková. „Policisty na místě oslovoval jménem svého kamaráda. Chvilkami hovořil o tom, že chce zemřít, a mimo jiné uvedl i to, že na věži čeká, než přiletí drak,“ dodala.

V okolí skladu se nachází například známá porodnice U Apolináře, Hrdličkovo muzeum člověka, Psychiatrická klinika či velvyslanectví Lucemburska.

Video  Šílenec hází z věže na lidi cihly.  - Foto Blesk - Daniel Černovský,
Video se připravuje ...

mazliva.samicka ( 10. června 2016 11:47 )

Cože? To pako házelo po lidech cihly?...Hmmm..to by měl Chovanec vyhlásit hon na všechny zedníky...a zjistit jestli jsou dostatečně způsobilí dělat s cihlama co kdyby nějakýmu z nich taky hráblo...

dfghjk ( 10. června 2016 11:33 )

Pokud uvažujeme, že cena za nové cihly je relativně zanedbatelná a že zbytek do 100000Kč jsou náklady na práci, pak si myslím, že o tento kšeft se porvou i pražský zedníci, ktrý co se týká mzdy jsou schopni všeho. Simandl od nás z vesnice by to udělal za babku, ale Praha je Praha.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání