Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zeman už se chystá na prezidentské volby. Jeho tým povede lobbista Jansta

Autor: val - 
9. června 2016
10:28

Miloš Zeman se sice ještě oficiálně nerozhodl, zda bude podruhé kandidovat na prezidenta, v jeho blízkém okolí už ale vzniká tým lidí, které mu mají k obhajobě funkce dopomoci. Podle zjištění Hospodářských novin (HN) jej vybírá prezidentův poradce Martin Nejedlý, který do funkce šéfa volebního výboru obsadil lobbistu a předsedu České unie sportu Miroslava Janstu.

Miroslav Jansta proslul jako vlivný právník s vazbami na politiky. Někdejší poslanec KSČ je dnes členem ČSSD, v níž také sehrál významnou roli, a předsedou České unie sportu. Nově se má stát také šéfem volebního výboru, který má Miloše Zemana dovést k vítězství v prezidentských volbách za dva roky.

„Rozhodně jsem připraven Miloše Zemana veřejně podpořit, pokud bude kandidovat. Považuji ho za státníka a v dnešní neklidné době ideální hlavu státu,“ citovaly Janstu HN.

Zeman zatím opakuje, že svou případnou kandidaturu oznámí v březnu 2017, jeho okolí už ale formuje volební tým. Jansta by v něm měl převzít funkci, kterou naposledy vykonával stávající kancléř Vratislav Mynář, jehož obraz nyní není právě lichotivý. Novou tváří se podle deníku možná stane také česko-čínská spojka Jaroslav Tvrdík, někdejší volební manažer ČSSD. Lidé na Hradě se prý ale na jeho obsazení neshodnou.

Mezitím se objevují další adepti na prezidentskou kandidaturu. Jako o možném Zemanově vyzyvateli se nyní nejvíce hovoří o Michalu Horáčkovi. Z politiků je nejsilnějším jménem europoslanec a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšiljemuž by ale mohla zdatně kandidovat eurokomisařka Věra Jourová (ANO), na kterou si myslí Andrej Babiš. Kandidaturu údajně zvažuje šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Spíše v nadsázce se dá zatím chápat „pohrávání“ si s kandidaturou senátorů Zdeňka Škromacha (ČSSD) nebo Jaroslava Kubery (ODS).

Vše o prezidentských volbách čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
ZoufalecTop09 ( 6. února 2017 00:13 )

Jsem zdenekk,zdejší diskuter přiznávám se. Mám teplej vztah s rego a jeho synkem, může to dosvedčit informatik který píchá s ignotusem.

sendrasak ( 9. června 2016 14:04 )

Starej, dobrej estébák Jansta.

nikal ( 9. června 2016 12:08 )

větší polovinou? A nejseš ty náhodou docela blbá? Tak si sedni ty, na svojí větší polovinu a přečti si něco o volebním principu a nekecej soudružko kraviny

xiioma ( 9. června 2016 11:10 )

Já jenom doufám, že voliči hradního podnájemníka nezaplatí nájem na další léta, obohacená senilním bonmotářem.

xiioma ( 9. června 2016 11:06 )

Vy věříte tak slepě průzkumům veřejného mínění? Kdyby byly pravdivé, tak bych napsala, ať se český národ propadne hanbou. Nic není tak snadno zmanipulovatelné, jako průzkumy veř. mínění.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa