Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

S létem se můžou uprchlíci vrátit na evropské pláže. Klíč je v Turecku

Autor: ČTK, sou - 
9. června 2016
05:45

S nástupem léta očekávají země na jihu Evropy nárůst počtu příchozích uprchlíků. A připouštějí to i čeští dobrovolníci, kteří momentálně působí v Řecku. Rozhodující bude postup Turecka, které migranty drží na svém území. Ale vyhrožuje, že dohodu s Evropskou unií vypoví, pokud jeho obyvatelům Brusel neposkytne bezvízový styk.

Muslimský posvátný měsíc ramadán nebude mít podle dobrovolníků vliv na počet příchozích uprchlíků do Evropy. „Aktuální počet příchozích je v řádu jednotek až desítek lidí denně, takže lze těžko očekávat výrazné snížení počtu,“ uvedla pro Blesk.cz předsedkyně spolku Pomáháme lidem na útěku Zuzana Lenhartová. Spolek v Řecku koordinuje takzvaný Czech Team.

Momentálně příliv uprchlíků do Evropy a na její pláže brzdí Turecko na základě dohody s Evropskou unií. „Lidé ze Sýrie stále utíkají, válka se tam nijak nelepší, ale Turecko je teď drží na hranicích,“ vysvětluje Lenhartová. S nástupem léta ale úřady jihoevropských zemí očekávají další nárůst počtu lidí, kteří se vydají na nebezpečnou cestu do Evropy.

Dostanou Turci bezvízový styk s EU?

„Je to trochu věštění z křišťálové koule, záleží to mimo jiné na výsledcích jednání Evropské unie a Turecka,“ míní Lenhartová a dodává: „Pokud Turecku EU nedá slíbený bezvízový styk, je možné, že je v létě zase držet přestanou.“

EU se za pomoc v migrační krizi sice zavázala zrušit vízovou povinnost pro turecké občany, ale bezvízový styk podmínila splněním 72 podmínek, které se týkají mimo jiné zabezpečení dokladů totožnosti, řízení migrace, bezpečnosti, základních lidských práv a zpětného přebírání migrantů.

Zatímco Turecko tvrdí, že všechny podstatné podmínky pro zrušení víz splnilo, podle EU zůstává otevřených ještě pět kapitol: boj proti korupci, ochrana dat, spolupráce soudů s unijními státy, spolupráce s evropským policejním úřadem Europol a protiteroristické zákony. 

Prezident Recep Tayyip Erdogan už v minulosti několikrát pohrozil, že pokud EU neumožní Turkům cestování bez víz, turecký parlament dohodu o vracení migrantů zablokuje. Několikrát také odmítl možnost, že by Ankara změnila své protiteroristické zákony, u kterých se Západ obává, že mohou být zneužity proti opozici.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi