Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ramadánu se přizpůsobily i uprchlické tábory. Lékaři jsou ve střehu

Autor: sou - 
11. června 2016
18:50

Většina uprchlíků chce navzdory obtížným podmínkám dodržet ramadán i v táborech v Řecku. Podle spolku Pomáháme lidem na útěku, který koordinuje takzvaný Czech Team dobrovolníků, přizpůsobují postnímu měsíci neziskové distribuci jídla v táborech. Za ramadánu smí muslimové jíst až po setmění, lékaři jsou ve střehu.

Pro všechny věřící muslimy začal v pondělí postní měsíc ramadán. Najíst se tak mohou naposledy před rozedněním a pak až za soumraku. Výjimky z něj jsou povoleny pouze pro zvláštní případy - pro staré a nemocné lidi, kojící nebo těhotné ženy, pro lidi na cestách a malé děti.  

Jako lidé na cestách se dají označit i běženci, kteří v cestě do Evropy skončili zatím v Řecku. „V současných podmínkách je dost těžké ramadán dodržovat a neočekáváme, že by ho dodržovali všichni, ostatně ani ostatní zvyky se v podmínkách uprchlických táborů ne vždy dodržují,“ uvedla pro Blesk.cz šéfka spolku Pomáháme lidem na útěku Zuzana Lenhartová.

Většina uprchlíků chce postní měsíc dodržet 

Podle portálu Opendemocracy.net se navzdory tvrdým podmínkám a horku rozhodla většina uprchlíků, včetně těhotných žen a dětí, postít. „Naše víra je vše, co máme a nejsme připraveni se jí také vzdát,“ uvedla pro portál syrská matka tří mladých chlapců Zaida.   

Nejen dodržování ramadánu, ale i klasické praktikování víry je pro uprchlíky v táborech přitom obtížné. Například muži přiznávají, že nechodí každý den na modlitby do provizorní mešity, protože se tam nemohou správně umýt.

Rodiče novorozených dětí se zase bojí toho, že jejich děti nemohou být obřezány kvůli nedostatku zdravotního personálu.  Většinou se provádí do druhého měsíce novorozeného chlapce. „Bolí to víc a hojí pomaleji, když se to udělá pozdě,“ vysvětluje Zaida.

Ramadán jako rituál pod kontrolou

Půst v období ramadánu je tedy jediným náboženským rituálem, nad kterým mohou mít běženci určitou kontrolu. Například řecká nevládní organizace Parkis, která má na starost zajišťování potravin, tak začala s jejich distribucí už ve tři hodiny ráno, takže by všichni uprchlíci měli dostat své jídlo před rozedněním. A večeře podává až při západu slunce.  

„Tam, kde fungují neziskovky, bude noční servis, tak kde ne, bude k dispozici suché jídlo – UNHCR bude například distribuovat uzavíratelné kelímky na sušené ovoce a podobně,“ vysvětluje Lenhartová. Pro dobrovolníky z Czech Teamu je to první ramadán, který s uprchlíky zažijí.

Hladoví a nervózní uprchlíci

V neoficiálním táboře EKO poblíž Idomeni se jídlo distribuuje ve stejných časech jako mimo ramadán. „Lidé, kteří se rozhodnou tento postní měsíc dodržovat, si ho ale později mohou přihřát," upřesňuje Lenhartová. 

Zdravotnický personál bude také přizpůsobovat svůj plán. „Budeme mít noční směny, říká zdravotnice Isabelle z Médecins du Monde. I organizace Lékaři bez hranic vydala pokyny, aby jejich zdravotníci zvolili vhodné chování během svatého měsíce ramadánu. Obzvlášť zdůraznila trpělivost, protože postící se lidé, kteří budou několik hodin v teple na slunci, mohou být nervózní.