Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Merkelová ukáže Putinovi červenou kartu? Rusko je pro Němce nově hrozbou Evropy

Autor: ČTK, mb - 
6. června 2016
19:55

Rusko je hrozba pro Evropu, chystá se říct Německo podle listu Die Welt. Objeví se to prý v 80stránkovém dokumentu, tzv. Bílé knize, která slouží jako vodítko pro politiky při rozhodování o bezpečnostní a zahraniční politice země. Kromě Ruska jsou další hrozby zvýšená migrace do Německa, počítačová kriminalita, terorismus a globální oteplování. Německá kancléřka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin dosud platili za přátele, teď to ale vypadá, že Merkelová vystaví Putinovi červenou kartu.

„Krymskou krizí a událostmi na východní Ukrajině Rusko ukázalo, že je ochotno použít sílu v případě obrany svých zájmů a jednostranně tím narušilo mezinárodní zákon o respektování hranic. To má závažné důsledky pro bezpečnost Německa…“ píše německý deník Die Welt, který se odvolává na anonymní vládní zdroje.

Obzvláště vládu znepokojuje nástroj hybridní války a metody podlamující autoritu států. Bez zásadní změny postojů Ruska bude Moskva v dohledné době představovat pro náš kontinent bezpečnostní hrozbu,dodává list.

Dokument zvaný Bílá kniha má být aktualizován po deseti letech a pokud jsou informace německých médií přesné, označení Ruska za hrozbu by bylo radikálním obratem dosavadní politiky Berlína, který zatím o Rusku mluvil jako o partnerovi.

Rusko je ovšem podle Německa pouze jedna z hrozeb, mezi další patří „zvýšená migrace, mezinárodní terorismus, počítačová kriminalita nebo globální oteplování.“

Kreml zmiňuje lítost a obavy

Na zprávu německých médií už zareagovala Moskva. „Pokud je informace o verzi Bílé knihy správná, vyzývá to u nás obavy a lítost. Pokud je to pravda, ukazuje to jasné nepochopení našeho postoje, který je dobře znám a je konzistentní. Není konfrontační, ale spíše podporujeme atmosféru interakce a vzájemně výhodné spolupráce na evropském kontinentě,“ prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Aliance chce na červencovém summitu ve Varšavě schválit plán posílení svého východního křídla. Stav se má podle předběžných informací zvýšit o několik praporů složených z vojáků různých aliančních států ve východní části NATO, včetně Polska a tří pobaltských států. Ruské zdroje nedávno oznámily, že Moskva na tyto kroky odpoví přesunem dvou brigád z Uralu a Povolží na západ země.

„Budeme uplatňovat svrchované právo Ruska zajistit vlastní bezpečnost opatřeními, která budou úměrná aktuálním rizikům. Jsem si jist, že naši sousedi to pochopí,“ prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (66). „Neskrýváme svůj negativní postoj k posouvání vojenské infrastruktury NATO k našim hranicím a k zatahování nových států do vojenských aktivit tohoto bloku,“ dodal Lavrov.

marais ( 7. června 2016 10:48 )

A co je potom USA, které má základny po celém světě a podporuje kde jakou bojůvku a barevná jara? to spíše makrela je postrach světa ...

joudajoudovy ( 7. června 2016 10:08 )

..chtelo by to osvetu.... i kdyz text je s pul rocnim zpozdenim, ale stale vice platnym. http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Mila-pani-Angelo-to-jste-to-dopracovali-Lid e-vam-uz-neveri-Slovensky-spisovatel-Banas-napsal-kanclerce-skutecne-ostry-dopis-414654

joudajoudovy ( 7. června 2016 06:45 )

a merkel je hrozbou pro evropu. opet se potvrzuje, ze za poslusnosti nemcu je jejich ovci syndrom. stado, i kdyz bude drhnout tlamu po zemi, pujde za svym vudcem, a to i do pekel, viz adolf.

587587 ( 6. června 2016 20:21 )

V tom NSR musí jet nějaká fajná droga, jinak si jejich počínání poslední dva roky neumím vysvětlit.

tgbg ( 6. června 2016 20:20 )

NACISTICKÉ RUSKO JE HROZBOU PRO CELÝ SVĚT!!! MILIONY LIDÍ NAKAŽENÝCH AIDS. 30 MILÓNŮ MUSLIMŮ V RUSKU. JEJICH POČET RAKETOVĚ STOUPÁ. MUSLIMOVÉ V RUSKÉ ARMÁDĚ MAJÍ PŘÍSTUP K NENIČIVĚJŠÍM ZBRANÍM. RUSKO JE NA POKRAJI KRACHU A PROTO MU NEZBÝVÁ NEŽ SE DÁLE ROZPÍNAT A ZABÍRAT DALŠÍ STÁTY, KTERÉ POTOM EKONOMICKY RUINUJE. RUSKO JE ŘÍŠE ZLA A VÁLEČNÝCH ŠTVÁČŮ.

Zobrazit celou diskusi