To je neskutečné, ohromující. Živá kapela, úchvatné oblečení, mám chuť začít tančit,“ těšila se turistka Kate (26), která byla společně s přáteli mile překvapena, když při cestě na Václavském náměstí potkali romský průvod, ze kterého se linuly různé hudební tóny. Dav totiž skýtal několik hudebních kapel, které hudebně doprovázely celý průvod a roztancovávaly tanečníky. 

Uspěchanost kolemjdoucích byla rázem zapomenuta. „Původně jsem spěchala na metro na Můstek. Avšak nemohla jsem si nechat ujít tak kouzelný průvod. Jsem ohromena z krojů, které slečnám tak moc sluší. Je to krásná podívaná,“ natáčela si průvod studentka Daniela (23), která byla v úžasu stejně tak jako cizinci, že se rozhodla oželet přednášku.

Video
Video se připravuje ...

Khamoro – průvod Eva Fornálová

Průvod byl součástí romského festivalu Khamoro. „Jsme rádi, že se festival Khamoro dostal do povědomí široké veřejnosti. Získal si popularitu jak v České republice, tak i v zahraničí. Festival navštěvuje ročně více než 9 000 příznivců. Romská kultura je stejně bohatá a rovnocenná jako kterákoliv jiná a prostřednictvím festivalu Khamoro ji tak můžeme prezentovat, tím stavíme most k toleranci, vstřícnosti a vzájemnému poznávání,“ svěřila se Soňa Kalejová, tisková mluvčí festivalu Khamoro.

Je to už osmnáct let, po které nabízí největší a nejznámější romský festival na světě Khamoro to nejlepší z romské kultury, umění a hudby. Od roku 1999 koncertovalo na festivalu 184 kapel z 33 zemí. Uskutečnilo se 35 výstav, diskutovalo se na 37 odborných seminářích, které se věnovaly palčivým tématům, a to vše za přítomností věhlasných umělců, uznávaných odborníků a špičkových muzikantů z celého světa. A to je jen zlomek výčtů. Festival je tak postaven natolik různorodě, aby si každý návštěvník našel to, co ho láká.