Povodně všude po Evropě, zaplavená města v Česku a Praha taktéž pod vodou. Výkyvy počasí jsou stále častější a hlavně neočekávatelné. Klimatické změny doléhají na všechny, od přírody až po infrastrukturu. Přívalové deště způsobují bleskové záplavy ve městech, častější sucha a vlny veder zase ohrožují zdraví lidí, poškozují vodní zdroje a infrastrukturu.

I toho si je Praha vědoma, a hledá tak řešení, které by tyto extrémy do budoucna eliminovalo nebo alespoň omezilo. „Musíme vytvořit účinnou městskou strategii, která nám umožní včas reagovat na změny klimatu a umožní předejít škodám, které mohou být těmito změnami způsobené,“ uvádí radní hlavního města Prahy Jana Plamínková. 

Metropole proto nyní ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje Prahy v souvislosti s projektem UrbanAdapt připraví Strategii adaptace Prahy na klimatickou změnu.

Vedra a „rychlopovodně“ v centru

Na začátek je třeba představit pojmy, které mnozí z nás neznají, ale postupem času se budou objevovat stále častěji. Například „tepelný ostrov“ představuje specificky městský problém. Města totiž produkují velké množství tepla, které zastavěné plochy pohlcují a akumulují. Asfalt a beton přitom srážkovou hmotu neumí pojmout, v centru je tedy výrazně tepleji než na okraji.

„Potřebujeme stromy a keře – jsou přírodní klimatizací města,“ podotýká ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy Petr Hlaváček. Vegetace podle něj může růst na fasádách domů, parkovištích či v pásech podél silnic. „Uliční stromořadí, zelené vnitrobloky, střechy a fasády vlivem vypařování snižují teplotu okolí a vytvářejí příjemnější prostředí,“ dodává. Důležité jsou také vodní plochy a vodní prvky – jako třeba fontány. Ty pomáhají snižovat teplotu ve městě.

Mnoho konkrétních opatření pro zavedení zelené infrastruktury bylo již zahrnuto do nového Strategického plánu Prahy. Další opatření, která mohou zmírnit dopady vlny veder, přívalových dešťů a déletrvajícího sucha, má obsáhnout připravovaná strategie Adaptace Prahy na klimatickou změnu. Zatím však není jisté, kdy se jí metropole dočká.

Podívejte se na místa, která nejvíce zasáhlo extrémní počasí:

Fotogalerie
20 fotografií