Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Sobotka jednal o OKD. Odborář pohrozil: Masa horníků klidně vyjde do ulic

Autor: simao, kaj - 
31. května 2016
15:18

Před nekontrolovatelnými akcemi a nepokoji varoval jeden z odborářů z OKD při návštěvě Bohuslava Sobotky (ČSSD) v Moravskoslezském kraji. Premiér nechce spekulovat, co bude či nebude, vláda je dle něj připravena jednat v mezích zákona. Upozornil i na podpůrná opatření, která pro horníky zavádí.

Premiér Sobotka vyrazil v úterý do Moravskoslezského kraje. Nejprve na jednání se zástupci kraje, předsedy odborů dolu ČSM Štefanem Pinterem a horníky. Na tiskovce nechyběli ani ministři Jan Mládek a Lubomír Zaorálek

Jednání zahájili na radnici ve Frýdku-Místku „tématem, které je asi dnes nejvážnější z pohledu sociální situace v Moravskoslezském kraji“, uvedl Sobotka. „Vláda má zájem na tom, aby úpadek OKD znamenal co nejmenší sociální otřesy pro Moravskoslezský kraj. Stojíme o to, aby se OKD udrželo i v průběhu úpadku v provozu,“ doplnil premiér.

Útlum těžby by dle něj měl být rozložen do několikaletého období, aby nedošlo k „sociálnímu nárazu, se kterým bychom se nebyli schopni tady v regionu vyrovnat“.

„Horníci nejsou z cukru, ale... “ Odborář pohrozil nepokoji

Aktuální situaci mezi zaměstnanci OKD popsal na tiskovce právě odborář Pinter. „Napětí mezi zaměstnanci samozřejmě roste. Jsou schopni hodně věcí pochopit. Ale nepochopí – a myslím si, že je to zásadní – kdyby nedostali výplatu. Jak tento měsíc, tak příští a další. Zdůraznili jsme, že se obáváme, že kdyby nedošlo z nějakého důvodu k vyplacení mezd, může dojít k nekontrolovatelným akcím a k nepokojům vůbec v celém kraji,“ uvedl Pinter.

Pro Blesk.cz po tiskovce dodal: „Horníci nejsou z cukru, potřebují v této době prakticky tři věci – aby se měli do čeho oblíct, když půjdou pracovat, aby se měli kde umýt a aby samozřejmě dostali svou mzdu za odvedenou práci, to je nejzásadnější. Zbytek se dá řešit. Pokud by nějakým způsobem byl výpadek ve mzdách, tak samozřejmě to nastartuje nečekané reakce ze strany zaměstnanců.“

Pinter varoval před tím, že by se protesty mohly přesunout do měst. „Může dojít k něčemu neočekávanému, k protestům. Myslím si, že by se to přesunulo i do měst, že ta masa nespokojených lidí by šla i mimo objekty dolů,“ dodal Pinter.

Sobotka: Vládě není jedno osud zaměstnanců OKD

Premiér Sobotka na tiskovce uvedl, že vládě není jedno ani osud zaměstnanců OKD. Upozornil, že od středy začne platit rozhodnutí vlády o sociálním příspěvku, který bude připraven pro eventuálně propouštěné zaměstnance z OKD. Premiér chce podpořit i nové ekonomické aktivity, aby se vykompenzoval útlum těžby. Zmínil i další opatření – třeba zákon, který putoval do Senátu o odchodu horníků do předčasného důchodu o 7 let.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek ocenil setkání se zástupci odborů z OKD. „Zpětná vazba je velmi důležitá, jednáme se všemi, kteří k tomuto problému mají co říci,“ uvedl Mládek a zmínil další podpůrná opatření. „To hlavní, co se bude rozhodovat, je udržení OKD v chodu i v insolvenci,“ podotkl Mládek. 

Insolvenční správce podle ministra oslovil asi 70 subjektů ze soukromého sektoru a zjistil, že odtud financování nedostane. „Čili on teď musí udělat další věc. Obrátit se na stát a sdělit, jakou má představu, jak zajistit fungování OKD v nejbližší době a také celkové řešení insolvence,“ uvedl Mládek.

Mládek také věří, že insolvenční správce s podporou dočasného věřitelského výboru učiní kroky, aby zajistil financování OKD tak, aby bylo na výplaty. „A aby, když ti lidé budou muset odejít, dostali odstupné podle kolektivní smlouvy. To je velká výzva, protože dnes jsou v nejistotě i ti lidé, kteří souhlasili, že dobrovolně odejdou k 30. 6., a samozřejmě očekávají odstupné,“ poznamenal Mládek s tím, že momentálně neexistuje financování na vyplacení odstupného.

Se Stropnickým v Tatře

V plánu měl premiér Bohuslav Sobotka v Moravskoslezském kraji kromě jednání o OKD také návštěvu nemocnice ve Frýdku-Místku, společnosti Tatra Trucks v Kopřivnici, kam se vydal i ministr obrany Martin Stropnický otevřít společně s premiérem nový podnik Tatra Defence Vehicle, tedy nová zbrojní výroba. Od 17:00 se Sobotka má setkat s občany Nového Jičína.

zadnice ( 1. června 2016 10:42 )

Horníci OKD můžou vyrazit do Strakovky a udělat tam Sobotkovi pořádek!!!

joudajoudovy ( 1. června 2016 06:48 )

socani to nevzdavaji! stale je nutne podporovat zlodejny bakaly a udrzet si volice v severomoravskem kraji. ja bych konecne uvital, aby do ulic napochodovali kostlivci ze sknini....

tgbg ( 31. května 2016 19:51 )

Drazí havíři, je po srandě. 40 000 Kč už Vám nikdo nikde nedá.

panda82 ( 31. května 2016 19:45 )

SOBOTKA zase nic neřeší, nabírá jen Bakalovou podobu a je plně zbytečně placený

gabreta ( 31. května 2016 19:39 )

Bohoušek byl v Ostravě okouknout, co by ještě mohl šoupnout Bakalovi jako foršůs na cestu do Švajcu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa