Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

6 nemocí, před kterými vás může chránit obyčejný vitamin D: Platí na rakovinu i infarkt!

  • Vitamín D získáte i z ryb.
    1. června 2016 | 06:00

    Myslíte si, že když sluníčko konečně dává znát, že se blíží léto, máte dostatek vitaminu D? Pravděpodobně ano, protože stačí deset minut denně na slunci. Ukazujte se paprskům, jak jen můžete! Vitamin D dokáže fungovat skvěle jako prevence proti mnoha nemocem. 

  • Kde získat dostatek vitaminu D?

    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Tak schválně – kolik minut denně trávíte během pracovního týdne na sluníčku? Abyste měli dostatečný přísun vitaminu D, měli byste se vyhřívat alespoň pět až deset minut. Abyste si byli jistí, že ho máte dost, zařaďte si do jídelníčku potraviny na něj bohaté. Jsou to zejména ryby, jako jsou losos, tuňák, sardinky, halibut nebo makrela. Počítají se do toho i ty konzervované. Jestli nejste příznivcem ryb, tak si hlídejte dostatek mléčných výrobků a vajec. Rozhodně to neberte na lehkou váhu, potřebujeme ho kvůli našemu zdraví. „Vitamin D je spolu s vápníkem a fosforem obsaženým v mléce nezbytný pro obnovu kostní hmoty. Tato skutečnost je dlouhodobě známá a nezpochybnitelná. Výzkumy posledních let však ukazují na další účinky vitaminu D v regulacích našeho těla. Až překvapivě velká je jeho úloha v řízení imunity,“ říká profesor Jan Krejsek z Lékařské fakulty UK v Hradci Králové. 
  • Onemocnění srdce a cév

    Autor: Shutterstock.com
    Když nemáte dostatek vitaminu D, trpí tím vaše srdce a cévy. Nedávná studie, která byla provedena na více než 160 tisících žen a 86 tisících mužů, zjistila, že ti, kteří měli nižší hladinu, byli vystaveni většímu riziku onemocnění srdce a cév, vzniku mrtvice a infarktu. Výška hladiny vitaminu D, která může být nebezpečně nedostatečná, je pod 28 ng/ml.
  • Deprese

    Autor: Shutterstock
    Deprese častěji trápí ženy než muže. A do určité míry na to má vliv i nedostatek vitaminu D. Ovlivňuje totiž hormony, které mají na svědomí úzkostné stavy a deprese. Neznamená to ale, že pokud jste jinak bez problémů a netrpíte na psychická onemocnění, tak okamžitý pokles hladiny vitaminu D vás uvrhne do náruče psychologa. Působí to hlavně na ženy, které mají k depresím sklony. Takže šup na sluníčko a uvidíte, jak se vám rázem zlepší nálada.
  • Alzheimerova choroba a demence

    Autor: Shutterstock.com
    Není to tak dlouho, co vědci našli několik souvislostí mezi zdravím mozku a vitaminem D. V roce 2014 byla provedena studie, ve které bylo zkoumáno na 1600 lidí starších 65 let. Ti, kteří měli dlouhodobě nedostatek vitaminu D, inklinovali více k rozvoji Alzheimerovy choroby a demence. To potvrzuje i další výzkum, ve kterém zkoumali starší lidi. Jedinci s nižší hladinou vitaminu D dopadli v testech pozornosti hůře. Ovšem oba výzkumy jsou si vědomy, že je potřeba ještě dalších testů, které stoprocentně potvrdí nebo vyvrátí tyto závěry.
  • Rakovina

    Video se připravuje ...
    Rakovinu tlustého střeva má český národ dědičnou. Můžou za ni hlavně pivo a uzeniny • VIDEO: Adam Balažovič
    Vitamin D nejen zlepšuje obranyschopnost těla vůči rakovinotvorným onemocněním, ale i zvyšuje šance na přežití ve chvíli, kdy tato zákeřná nemoc člověka přepadla. A to zejména v případě onemocnění tlustého střeva a konečníku. Neznamená to ale, že se budete slunit, jíst ryby a pít mléko – a tím veškerá prevence končí. Důležité je také omezit přísun nasycených mastných kyselin, zejména v uzeninách, a alkoholu a více se stravovat zdravě. A pravidelně chodit na lékařské prohlídky. Pak vám vitamin může pomoct.
  • Osteoporóza

    Autor: Shutterstock.com
    Pijte mléko, pak budete mít zdravé kosti! A víte proč? Protože obsahuje vitamin D a vápník, které dohromady pomáhají v boji proti osteoporóze. "Mléko je také hlavním zdrojem vápníku pro zdraví našich kostí. Obsahuje všechny základní vitaminy, a to včetně tolik potřebného vitaminu D,“ říká profesor Krejsek. Osteoporóza hrozí zejména ženám v menopauze, kdy kosti začínají pomalu řídnout. Ale nepodceňujte ji ani v mladším věku. Podle lékařů se začíná věk pacientek s lámavostí kostí snižovat. 
  • Imunita

    Autor: Shutterstock.com
    V neposlední řadě je důležitý vitamin D pro silnou imunitu. Pokud má tělo jeho dostatek, pak je schopno aktivovat imunitní buňky zejména proti virovým a bakteriálním onemocněním. Lidé, kteří pracují v kanceláři, tak mají co dělat, aby svou imunitu ubránili. Koncentrace bacilů je tam vyšší, a navíc celý den většinou tráví zavření v budově. O to těžší je načerpat dostatek vitaminu D, který by je před viry a bakteriemi uchránil. Začarovaný kruh. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...