ONLINE CHAT
Dobrý den pane řediteli. Vadí mi, že je v zoo neustále narváno lidmi a jen těžko se dá někde sednout nebo jít v klidu. V jaký den je nejlepší jít do zoo, abych se neprodíral lidmi, kdy je nejmenší návštěvnost? Děkuji moc. (Lukáš Hrma)
Foto
Že je v zoo hodně návštěvníků, nás samozřejmě těší :-). Ale pokud chcete více klidu, zvolte v návštěvě všední dny, spíše uprostřed týdne a nikoli v létě. Děkuji za otázky a omlouvám se těm, kterým jsem nestačil odpovědět. Těším se na shledanou v Zoo Praha!
Slyšela jsem, že když se narodil sameček gorily, čeká ho nelehký osud, že by byla výhodnější samička. Proč? Co čeká samce? V kolika letech je odtrhnete od rodiny?(Fiona)
Foto
I v přírodě opouštějí dospívající samci svou skupinu. Samozřejmě ale v chovech v lidské péči je problém, kam s nimi, stále častěji se mluví o nutnosti je kastrovat. Proto také chceme v Praze budovat vedle rodinné i samčí skupinu, což by nám měl umožnit nový pavilon goril.
Ještě mě napadá jak se s tím srovnají ostatní gorily pokud vidí asi poprvé že před nimi zastřelily jinou gorilu, nemají trauma že by jim mohlo jít o život ? (Alena)
Foto
Pro gorilí skupinu v Cincinnati to musí být strašlivá rána. O tom se nemluví ani nepíše, ale celá ta gorilí rodina se velmi dlouho bude vyrovnávat s mimořádným traumatem.
Plánujete pro ptactvo větší prostory? Ty podmínky, ve kterých někteří žijí, jsou tristní. (Vašek R.)
Foto
Kde jsou podle Vás podmínky tristní? Chovatelské úspěchy "ptačího" úseku svědčí o přesném opaku. Ale stavíme i pro ptáky. Nyní Rákosův pavilon.
Je cílem zoo ukázat lidem co nejvíce živočišných druhů? (Evžen D.)
Foto
Co nejvíce určitě ne. Spíše zajímavý a reprezantativní výběr.
Dobrý den, jsou v plánu v pražské Zoo v letošním roce nějaké zvířecí přírůstky? :-) Sandra(Sandra)
Foto
Plán jsme myslím již splnili na sto padesát procent díky slůněti a gorilímu mláděti :-) Ale ano, očekáváme ještě stovky mláďat, mezi nimi i další slůně.
Dobrý den, stalo se v pražské Zoo, že by návštěvník chtěl za zvířaty vlézt do výběhu,apod? Luděk(Luděk)
Foto
Ano, stalo. Někteří lidé se chovají tak, že nad tím zůstává rozum stát.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak vypadá běžný pracovní den ošetřovatele Zoo? díky a hezký den Lucie(Lucie)
Foto
Dovolím si sem vložit kapitolu z knížky Trojský lev, snad v ní najdete odpověď:-) Deset důležitých upozornění Stává se mi to častěji, než bych si přál. Někdo se začne přimlouvat za svého příbuzného či známého, který by chtěl pracovat v zoo. A samozřejmě u zvířat, jako chovatel. To je jistě hezké, ale na základě dosavadních zkušeností bych všechny tyto přímluvce rád předem upozornil na několik skutečností: 1. S naprostou většinou zvířat v zoo se nelze mazlit. Ne, se lvem nebo s tygrem už vůbec ne. 2. Práce chovatele je prací odbornou, na kterou je nejlépe vystudovat. Ne, lemurům opravdu nebudeme dávat ani zmrzlinu, ani popcorn. 3. Zvířata vyžadují krmení a péči také o víkendech, a dokonce i o svátcích. Ano, rovněž po silvestrovských oslavách. 4. Práce u zvířat je dřina, a nikoli zrovna čistá. Ne, trus z výběhů neuklízejí Pražské služby. 5. Jak vyplývá již z předchozího bodu, tato práce nebývá ani voňavá. Ne, Clive Christian No. 1 od toho nepomůže. 6. Jako všude jinde, také v zoo prší a bývá zima. Ano, trvale v teplíčku jsou tropická zvířata, nikoli ovšem chovatelé. 7. Osmihodinová pracovní doba je vyplněná prací. Ne, na pořizování selfíček a jejich komentování na sociálních sítích vůbec nemyslet. 8. Tato pracovní doba přitom často nestačí. Ne, čas narození mláďat není naplánován dopředu. 9. I po pracovní době je chovatel myšlenkami se svými svěřenci. Ano, myslívá na ně, i když zrovna běží Ordinace. 10. Mzda není rozhodně závratná. Ne, na kabelku od Vuittona se za měsíc nevydělá. Zvažuji, že si těchto deset upozornění dám drobným písmem vytisknout na rub vizitek. To ale v nejmenším neznamená, že práce chovatele není krásná a naplňující. Je. Musí se k ní však přistupovat se znalostí věci, bez nesmyslných očekávání a s pokorou. Což ostatně neplatí jen v tomto případě.
Jak by se měl člověk chovat, kdyby se "náhodou" ocitnul ve výběhu dravé zvěře a hrozilo by nebezpečí napadení dravcem nebo byl-li by již člověk zvěří napaden. (Jana)
Foto
Zůstat čelem. Nehýbat. Zaujmout mírně submisivní postoj. Určitě se neotáčet zády a neutíkat.
Dobrý den pane řediteli, oceňuji Vaši práci pro ZOO, jen bych měla velkou prosbu, nešly by pustit online kamery z pavilonu goril? Je tam krásné Shindy miminko a tak ráda bych ho alespoň hodinu denně sledovala. Vím, že v minulosti byly problémy ale kdyby byly puštěné jen kamery bez možnosti diskuse, tak by to problém vyřešilo a milovníci těchto nádherných zvířat by Vám byli opravdu vděčni. Moc děkuji za Váš čas. (Danaj)
Foto
Věřte, že odstranění diskuze pod kamerami by nevyřešilo vůbec nic... Je mi líto.
Pěkný den, pane Bobek, zajímalo by mě, zda-li pak, někdo ze návštěvnic(íků) může, nebo nemůže vlezt, jako do výběhu se živočichy, asi (ne)uhlidáte, jako vedení, té-to se nacházejicí., jako Zoologické zahrady - Praha, mockrát děkuji za odpověď(víťa)
Foto
Teď odhlédněme od chlapce ze Cincinnati. Umíte si představit, jak by musela vypadat opatření, která by středně zdatnému dospělému muži zabránila dostat se ke zvířatům? Třeba podobnému sebevrahovi jako v případě lvů? Obávám se, že by nestačily ani pětimetrové mříže a elektrický ohradník z návštěvnické strany... Samozřejmě se snažíme, aby zvířata byla od lidí bezpečně oddělena, ale současně musíme apelovat na to, aby se návštěvníci pohybovali jenom v jim vymezených prostorách a dodržovali všechna pravidla.
Dobrý den, zajímalo by mne, pokud vinou návštěvníka přijde zvíře o život nebo mu způsobí nějakou újmu, jak se v takovém případě zachováte ? Je viník nějak postižen ? Při každé další návštěvě v zoo mám dojem, že se tam lidé chovají čím dál hůře. Máte nějaká preventivní nebo výchovná opatření -, popř.osvětu, aby se návštěvníci chovali ohleduplně, nekrmili zvířata, neměli psy bez vodítka apod. ? Jinak Zoo Praha je nádherná a vážím si práce Vaší i práce všech Vašich zaměstnanců. (Andrea)
Foto
Je obtížné odpovídat "co by kdyby". Ale asi bychom bychom vymáhali škodu. Osvětu se dělat snažíme, ostatně proto teď i odpovídám, ale bohužel sama o sobě nestačí. Apeluji teď na to, že by i slušní návštěvníci měli být všímaví a usměrňovat ty neukázněné anebo upozornit naše zaměstnance.
Dobrý den, z jakého důvodu není on-line přenos z pavilonu goril? Pokud vím tak kamery v pavilonu nainstalovány jsou . Děkuji za odpověď.(Jana)
Foto
Přenos měl bohužel negativní důsledky. Určitá skupina fanoušků (nebo spíše fanynek) začala v představě, že všechno ví nejlépe, velice ztrpčovat život našim chovatelům.
Dobrý večer,domnívám se,že zabít gorillu bylo zbytečné,nebyl vůbec agresivní.Jaký je Vaš názor?Já si myslím,že gorily jsou mírumilovné bytosti a díteti by neublížily.(Ivana Petrů)
Foto
Ano, například šimpanzi jsou neskonale agresivnější a nebezpečnější. Ale ten chlapec byl v ohrožení. Nebylo možné nezasáhnout.
Zdravím Vás, p.řediteli, nerozumím vyjádření, že nešlo zasáhnout samce uspávací injekcí ... Vždyť se dá dávkovat "síla" roztoku, zvláště když věděli váhu zvířete ..., nebo ne? Děkuji za odpověď.(laspa)
Foto
Již jsem odpovídal. Opravdu to nešlo.
Prosím vás,opravdu bylo nutné samce zastřelit? Nešlo jej uspat větší dávkou uspávacích prostředků? Je mi gorily líto ale to dítě bylo v ohrožení života.Komenty lídí ohledně děcka se mi hnusí. Jak to vypadá s počtem goril celosvětově a je možnost jejich záchrany? Děkuji(Naďa)
Foto
Zčásti už jsem odpovídal. Ani letální dávka uspávacího prostředku by neměla dostatečně rychlý nástup. Pokud jde o situaci goril v přírodě, je zoufalá. Čelí ničení svého prostředí a pytlákům. Znám to z osobní zkušenosti, z projektů, které realizujeme v Africe. Podívejte se třeba na tento obrázek: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203677151328101&set=a.1024645035174.4068.1796720522
Rodiče selhali a odnese to takove krásné a ohrozene zvíře..není možné zadat nějakou náhradu po rodičích?(Romana Suchankova)
Foto
Na to zeptejte spíš nějakého amerického právníka. Ale podle mého názoru by náhrada měla být na rodičích vymáhána.
bylo opravdu nutne zvire zastrelit? (Lea)
Foto
Ano, v daném okamžiku nebyla jiná možnost.
Dobry den, souhlasite s tvrzenim, ze gorila se chovala k chlapci pratelsky a pravdepodobne by mu neublizila? Me to moc nepripadalo... Dekuji. (Balogova)
Foto
Miliony laiků a desítky odborníků zkoumají to video. Ano, v okamžiku jeho pořízení Harambe nejevil známky přímé agrese. Na druhé straně mohl v nervózní atmosféře chlapce zabít i nechtěně. Nemluvě o tom, že jeho chování v situaci, která byla extrémní i pro něj, nemohl nikdo předvídat. A také si uvědomme, že se celá věc probírá už několik dnů. V Cincinnati měli při rozhodování méně informací a musili je učit za několik málo minut, možná dokonce ještě rychleji.
Dobrý den, mám moc ráda pražskou ZOO, přeji Vám všem, abyjste se u Vás nemuseli rozhodovat v takovéto situaci. Budete nějak přezkoumávat zabezpečení, aby se takovýmto případům předešlo? Nebudu hodnotit už nastalé situace, myslím, že důležitá je prevence. Děkuji moc za zavířata i nás návštěvníky, odvádíte úžasnou práci.(Pohanková)
Foto
Děkuji. Samozřejmě každý podobný případ nás vede k zamyšlení. Na druhé straně asi nelze udělat taková opatření, která by eliminovala neukázněnost některých návštěvníků. Je skutečně šokují, co jsou někteří lidé schopni udělat. Matka, která nabádá dítě, aby si nakrmilo z ruky i velmi nebezpečné, a to jen kvůli pěkné fotografii, nejsou výjimkou.
Dobrý den pane řediteli nemám dotaz jen mi je líto goril jejich málo a Američanů 300 milionů a pro jednoho Američana který leze kam nemá se svět nezboří my Češi tu vychováváme třeba nosorožce co vám to dá práce na jejich záchranu v přírodě a Američan si je jezdí za prachy do Afriky střílet pro trofej já bych dal přednost gorile děkuji(Tomáš)
Foto
To se ptáte vážně? Lidský život má vždycky přednost, to není otázka k diskuzi.
Dobrý den, opravdu nejsou dostupné látky, které by zvíře uspalo, tak jako ho ihned zabije zbraň? Děkuji Martin(Martin)
Foto
Ne, nejsou. Uspání gorily trvá i v optimálních podmínkách čtvrt hodiny. Se stoupající nervozitou (a tím i hladinou adrenalinu) nastupuje účinek později. Pokus o uspání Harambeho mohl situaci chlapce fatálně zhoršit.
Dobrý den, je neskutečný, co se děje. Proč zabíjejí nevinný zvířata? Takhle byste postupovali i v Praze? Vždyť se to zvíře nemůže ani bránit. (P. Soukal)
Foto
Dobrý den, pokusím se zodpovídat Vaše dotazy k zabití gorilího samce v Cincinnati Zoo. Nejprve ale krátká rekapitulace. Malý chlapec opustil návštěvnický prostor, překonal zábranu a spadl do příkopu v expozici goril. Tam k němu přišel gorilí samec a v nervózní atmosféře ho po chvilce začal vláčet příkopem. V zájmu života a zdraví chlapce byl vzápětí zastřelen. Takže ano, gorilí samec byl nevinný. Ale lidský život má vždycky přednost. Vždycky. A v ohrožení chlapec byl. Čili všude by se při stejném vyhodnocení situace patrně postupovalo stejně. Šlo o chybu lidí, zejména asi matky malého chlapce, ale doplatil na ni gorilí samec.