Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kvůli Liberlandu skončil filmař v poutech. Nepomohla ani Zdechovského imunita

Autor: tmp - 
29. května 2016
19:59

Už v pondělí má premiéru nový český dokument sledující osud Svobodné republiky Liberland, kterou loni v dubnu vyhlásila skupina Čechů na Balkáně. Film Moje země nikoho dokumentuje očima studentů FAMU zakladatele republiky Víta Jedličku, který podle tvůrců naplno věří svým ideálům neplatit daně, což je i jeden z důvodu, proč založil daňový ráj. Ve filmu se objeví také europoslanec Tomáš Zdechovský, kvůli kterému dokonce zatkla chorvatská policie jednoho člena štábu.

Studenti z FAMU několik měsíců sledovali osud Svobodné republiky Liberland. Společně se samozvaným prezidentem Vítem Jedličkou a jeho kamarádem z Evropského parlamentu Tomášem Zdechovským se přijeli na republiku podívat. Na místo je ale nechtěla pustit chorvatská policie.

„Já jsem z Evropského parlamentu a přišel jsem zkontrolovat vaše hranice,“ říká v novém dokumentu studentů FAMU evropský poslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Je přitom na lodi a ohání se svým diplomatickým pasem. „Máte to tu napsané, že tady mám mandát Vaši zemi kontrolovat,“ pokračuje europoslanec lámanou angličtinou. Chorvatská policie ho po výkružkách na území nakonec pouští, člen štábu už ale takové štěstí nemá.

„Když mě odváželi do věznice, tak se policisté celou cestu smáli, že takového europoslance ještě nikdy neviděli. Nakonec mě druhý den pustili na kauci asi 8 000 Kč, na kterou částečně přispěl i Zdechovský,“ vzpomíná jeden z režisérů Petr Salaba. Se zatčením prý počítal.

Miliardy v ráji

Právě sporné území mezi Chorvatskem a Srbskem, kde chorvatští policisté zatýkají všechny, kdo na něj vstoupí, je ústředním tématem nového dokumentu, který má premiéru v pondělí v kině Světozor. „Film ukazuje, jak se o nově vzniklý stát okamžitě začali zajímat podnikatelé z celého světa, kteří zde chtěli zaregistrovat svou firmu, aby se vyhnuli povinnosti platit daně ve své domovské zemi. S některými se Jedlička setkával na ekonomických konferencích, jiní za ním přijeli až na balkánský venkov,“ řekli Blesk.cz tvůrci Filip Rojík a Petr Salaba.

Stovky tisíc žádostí o občanství, investoři, fanoušci nebo diplomaté. Toho všeho byli mladí filmaři svědky po několik měsíců, co samozvaného prezidenta Jedličku sledovali. „Film nabízí pohled do prostředí, kam se divák běžně nepodívá. Kolem Liberlandu se pohybovali lidé, kteří nemusí řešit důsledky. Mohou si klidně vyjet na motorovém člunu na honičku s policií, protože nemají problém s tím si prostě zaplatit kauci,” popsala pro Blesk.cz dramaturgyně filmu Veronika Dvorská.



„Naším filmem chceme dostat téma daňových rájů mezi lidi. Daňové ráje by měly zajímat každého. Točí se v nich peníze velkých firem od Googlu až třeba po český Synot,” dodali autoři. Ti vnímají problematiku daňových rájů jako velmi aktuální. Například ve státech subsaharské Afriky ročně odteče více peněz, než kolik tam přispějí všechny světové charitativní organizaci dohromady, upozorňují filmaři.


Zobrazit celou diskusi