Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Německé filmové ceny ovládl film o lovci nacistů: Satira o Hitlerovi propadla

Německé filmové ceny ovládl film o lovci nacistů: Satira o Hitlerovi propadla
Německé filmové ceny ovládl film o lovci nacistů: Satira o Hitlerovi propadla  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
29. května 2016
15:31

Letošní ročník německých filmových cen ovládl politický thriller o lovci nacistů Der Staat gegen Fritz Bauer (Stát versus Fritz Bauer), který získal celkem šest zlatých sošek Lola. Ani víkendový ceremoniál, který v televizi sledovalo přes 1,2 milionu lidí, nezůstal apolitický. Několik účastníků na něm podle agentury DPA komentovalo současné napětí v zemi kvůli uprchlíkům.

Nejúspěšnější snímek letošních cen vypráví o generálním prokurátorovi ve spolkové zemi Hesensku Bauerovi, který hrál v 50. letech klíčovou roli při dopadení jednoho ze strůjců holokaustu Adolfa Eichmanna a v 60. letech při frankfurtských procesech se zločinci z Osvětimi. Snímek mladého režiséra Larse Kraumeho získal cenu za nejlepší film, vedlejší roli, režii, scénář, scény a kostýmy.

U Německé filmové akademie, která ceny Lola udílí, naopak zcela propadla satira Už je tady zas. Tento film o probuzení Adolfa Hitlera v dnešním Berlíně se přitom stal kasovním trhákem, když ho vidělo kolem 2,5 milionů lidí. Lolu ale nezískal ani jednu. Film se už promítal i v českých kinech.

Politickou poznámku k dnešní situaci s migranty si neodpustila například předsedkyně filmové akademie Iris Berbenová. „Islamofobní a xenofobní návrhy se staly politickým programem. Ale my jako umělci nesmíme mlčet, musíme jednat," prohlásila na pátečním galavečeru Berbenová.

Idol žen a dívek Elyas M'Barek, který dostal cenu diváků za komedii Fakjů pane učiteli 2, připomněl, že například tento film by bez cizinců nevznikl. On sám má tuniského otce a německou matku, režisér komedie Bora Dagtekin je napůl tureckého původu.

Německé filmové ceny Lola se udělují od roku 1951. Půlstoletí o nich rozhodovala komise, v níž zasedali i politici a zástupci církve. Od roku 2005 je organizuje Německá filmová akademie. Honorovány jsou mimořádně vysokými finančními prémiemi. Ke Zlaté Lole připadne půl milion eur (asi 13,5 milionu korun), ke stříbrné 425.000 eur a k bronzové 375.000 eur.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi