Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Šumavě je o pět vlků víc: V neděli pokřtili nová mláďata

Autor: hra - 
29. května 2016
14:54

Jsou to malá chlupatá klubíčka, která se teprve začala dívat na svět. Narodila se 11. května a včera poprvé je mohli při křtu spatřit návštěvníci národního parku. Vlčí holčička se jmenuje Bela, bráškové jsou Blesk, Bart, Burák a Bolt.

Křest pěti vlčat se uskutečnil v šumavském návštěvnickém centru u Srní na Klatovsku. „O jménech jsem přemýšlel celý týden v rámci duševní očisty ze sněmovny. Pro jméno Blesk jsem se rozhodl dnes ráno na Horské Kvildě. Vystihuje pohotového a rychlého nositele. I Bolta jsem vybral, protože je rychlý jako slavný běžec. Myslím, že i ostatní jména jsou krásná,“ řekl při křtu ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Vlčata jsou pod ochranou „vlčího táty“ Jiřího Kece, vedoucího návštěvnického centra u Srní. Premiéru před veřejností ale měla jen tři mláďata – Blesk, Bela a Bart. „Vlčice je přenáší. Už jsme je odčervovali, a jakmile se na ně sáhne, tak se o ně bojí a různě je nosí. Proto jsou tu jen tři,“ řekl Kec.

Jsou z druhého vrhu

Pět mláďat se narodilo 11. května v přírodním vlčím výběhu u Srní v Národním parku Šumava. Je to už druhý vrh samce Grega, původem z plzeňské zoologické zahrady, a samice Pandory pocházející z Německa. Greg žije s Pandorou v NPŠ od loňského února. Při prvním vrhu v loňském roce přišli na svět tři vlčí kluci a jedna holka a všichni dostali jméno začínající na A, letos podle druhého jména v abecedě.

Návštěvníci mohou pozorovat život celé rodinky z lávky nad čtyřhektarovým výběhem. I když se vlk začíná u nás zabydlovat ve volné přírodě, kde dříve běžně žil, lidé se ho nemusejí vůbec bát. „Vlk člověka slyší na 300 metrů a je tak plachý, že se nikdo nemusí obávat, že ho potká,“ dodal Jiří Kec.

217radi ( 8. září 2016 09:00 )

naidka ( 29. května 2016 18:50 )

Hlavně, aby se měli dobře.

majojo ( 29. května 2016 18:48 )

Zdravíme vlky! A´t se jim daří.

naidka ( 29. května 2016 17:33 )

Měla jsem za to, že se vlčata narodila v přírodní rezervaci, tak se do nich nebude nikdo montovat a budou různých člověčích akcí ušetřena. Moc klidu si tedy vlčí rodinka neužije - lidi jim chodí nad hlavou a na křest přijel samotný MINISTR jen by mě zajímalo, jestli dokázal své kmotřence od sebe rozeznat, aby některé náhodou nepokřtil dvakrát.

eda22 ( 29. května 2016 15:30 )

Tak ještě aby sněmovna v červnu schválila novelu zákona o ochraně a přírody a zabránila do budoucna rozkradení a zastavění Šumavy a bude to v cajku.

Zobrazit celou diskusi