Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Středozemní moře jako masový hrob uprchlíků: Za týden pohřbilo 600 lidí

Autor: mb, ČTK - 
29. května 2016
12:45

Papež František se setkal s italskými dětmi a začal jim kázat o imigrantech. „Uprchlíci nejsou nebezpeční, to oni jsou v nebezpečí!“ vysvětloval nejvýše postavený biskup katolické církve a v ruce třímal vestu holčičky z Blízkého východu, která se utopila ve Středozemním moři.

Hlava katolíků začala své kázání dětem vzpomínkou na setkání se španělským záchranářem. „Dal mi tuhle záchrannou vestu, trochu plakal a řekl: ‚Otče, selhal jsem. V moři byla malá holčička a já ji nedokázal zachránit. V ruce mi zůstala jen její vesta‘,“ prozradil papež.

Následně ukázal dotyčnou vestu dětem a, viditelně pohnut, zavřel oči a shromážděné děti vyzval: „Jaké bylo její jméno? Nevím – je to holčička beze jména… Je v nebi a dívá se na nás. Zavřeme naše oči, mysleme na ni a dejme jí jméno.“

Že dohoda s Tureckem příliv uprchlíků do Evropy nezastavila a migranti nyní jednoduše zvolili jinou a více nebezpečnou trasu, dokládají i slova mluvčí organizace Save the Children (Zachraňte děti), dle které je situace dokonce ještě horší než loni: „Pozorujeme příjezdy daleko mladších dětí, kolem devíti desíti let, které cestovaly samy nebo které na cestě ztratily své rodiče. Počet dětí, které putují do Evropy osamocené, je daleko vyšší než minulý rok,“ říká Giovanna Di Benedetto.

Jen za tento týden Evropané zachránili ve Středozemním moři přes 13 tisíc lidí. V letech 2014 a 2015 dorazilo k italským břehům více než 320 tisíc migrantů a odhadem jich podle IOM 7 tisíc přišlo o život. Letos jich podle vyjádření zástupců organizace zahynulo už kolem 1475, polovina z nich během několika uplynulých dnů.

Mluvčí UNHCR Carlotta Samiová řekla, že 100 lidí se pohřešuje po ztroskotání plavidla s běženci ve středu a 550 dalších se nejspíš utopilo ve čtvrtek poté, co ztroskotala jejich bezmotorová loď tažená pašeráckým člunem. Podle svědectví přeživších bylo v lodi asi 670 migrantů. Čtyřicet pět mrtvých pak záchranáři objevili v nitru jiné ztroskotané lodi v pátek a další lidé se stále pohřešují.

Humanitární organizace Save the Children dnes navíc oznámila, že běženci zachránění tento týden ze dvou plavidel ve Středozemním moři sdělili humanitárním pracovníkům v Itálii, že viděli potopení další lodi se zhruba 400 lidmi na palubě. Není ale zřejmé, zda tyto informace zahrnula do svých nově zveřejněných údajů i UNHCR.

marais ( 30. května 2016 12:29 )

Je to smutné, ale proč tak riskují, když neumí plavat????? Proč více nehlídají pobřeží, odkud vyplouvají?

naidka ( 29. května 2016 18:09 )

Papež Jan Pavel II. by s nimi takový nechutný tyátr nedělal současný papež je jiný - svůj k svému.

hejhej ( 29. května 2016 15:45 )

Nic mě nedojímá. Za děti jsou zodpovědní rodiče. Nejde o lidí z válečných zemí, ti by zůstali v nejbližší zemi, kde není válka. Jde většinou o negramotné darmožrouty - muslimy, kteří jenom vystrčí z člunu nohu na souš, už si diktují podmínky a když se dostanou do vysněných zemí, znásilňují, okrádájí a beztrestně vyhrožují. Když někdo leze na nafukovací člun, navíc přeplněný, musí počítat s utopením. Ovšem tupé hlavy nemyslí, riskují, je to jejich volba. Nikoho nelituji. U nás umírají děti na zhoubné nemoci a nikdo je nelituje.

aentoni ( 29. května 2016 14:33 )

Co to je 600 ks? Moře jich dokáže zpracovat daleko více. Horší je to s petkama nebo s plasty, s těma si tak rychle neporadí.

agfor ( 29. května 2016 13:27 )

Až bude v Evropě dostatek islámistů, bude mrtvých Evropanů podstatně víc.

Zobrazit celou diskusi