Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Odložte inkluzi, školy potřebují víc času, varují sněmovnu komunisté

Ve Sněmovně se bude hlasovat o novele školského zákona, kterou vetoval prezident republiky Miloš Zeman. A pokud veto poslanci »nepřebijí«, otevřou se dveře k opětovnému jednání o inkluzi!
Ve Sněmovně se bude hlasovat o novele školského zákona, kterou vetoval prezident republiky Miloš Zeman. A pokud veto poslanci »nepřebijí«, otevřou se dveře k opětovnému jednání o inkluzi!  (Autor: Foto: archiv Blesku, ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
28. května 2016
12:36

Poslanci opoziční KSČM navrhli o rok odložit zavedení nových pravidel společného vzdělávání ve školách. Podle jejich novely školského zákona by se nový přístup k inkluzi nezačal uplatňovat od letošního září, ale až začátku následujícího školního roku. Je pravděpodobné, že se jejich návrh do září projednat nestihne.

Pravidla, která by měla ulehčit vzdělávání handicapovaných a sociálně znevýhodněných dětí v běžných školách, byla schválena na jaře 2015. Bouřlivou debatu laiků i odborné veřejnosti vyvolala především v posledních měsících. Předkladatelé v důvodové zprávě uvádějí, že převažují záporná stanoviska. Odklad by podle nich vytvořil "dostatečný časový prostor k řádnému vyjasnění jejích negativ, jakož i dostatečný čas k přípravě škol pro její zavedení v praxi".

Kritizována je především údajná snaha začlenit do běžných škol více dětí s lehkým mentálním postižením. Ministerstvo školství opakovaně vysvětlovalo, že se nebudou rušit školy vzdělávající převážně tyto žáky a že si rodiče budou moci vybrat, kde chtějí nechat své dítě vzdělávat. Nová pravidla podle vedení resortu především zajišťují, že každé dítě bude mít nárok na úhradu potřebné podpory ze státního rozpočtu.

Komunistická poslankyně Marta Semelová se snažila odklad prosadit už do letošní novely školského zákona, která zaváděla povinný poslední rok předškolního vzdělávání, povinnou maturitu z matematiky a jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Tehdy poslanci její pozměňovací návrh zamítli.

Předlohu komunistických poslanců posoudí před jejím projednáváním v zákonodárných sborech vláda. Autoři navrhují, aby byla ve Sněmovně schválena zrychleně už v úvodním čtení. Už nyní je ale s pravděpodobností hraničí s jistotou zřejmé, že případné přijetí novely do letošního září není reálné.

Stef50 ( 31. května 2016 00:39 )

Běžte už někam s politikou tady jde o děti zdravé děti nejsou tolerantní ke zdravým dětem stačí se lišit postavou oblečením nebo třeba jen známkami dovedete si představit když do třídy takových fakanu dají postižené dítě nevím nevím ministryně je úplně blbá já bych ji dala opakovat celou základní a jako jedinou v uvozovkách zdravou bych ji strčila do zvláštní školy vydelo by se potřebuje asi pořádnou práci aby se jí v hlavě nerojili takové blbě nápady

joudajoudovy ( 30. května 2016 13:37 )

socani, pockejte s inkluzi do doby plnoletosti ceskych patercat. zaci i ucitelsky sbor bude usetren od vlastni reci, kterou si patercata vytvorila.... kde se stala chyba? ze by v systemu?

tgbg ( 29. května 2016 11:40 )

Komunističtí vyvrhelové a největší churvy lidstva zavedli do našich škol ruštinu, jazyk krvelačných okupantů z Ruska. Komunistické churvy mohou být vděčny, že ještě žijí a mohou děkovat svému zachránci V Havlovi za to, že nebyly postaveny na úroveň fašismu. Komunismus a fašismus jsou naprosto stejné ideologie. Ideologie vrahů, imperialistů a válečných štváčů.

hejhej ( 28. května 2016 16:07 )

Od r.1990 jde školství ke dnu a dorazí ho nynější neschopná ministryně.

panda82 ( 28. května 2016 15:23 )

Inkluze je jen zakrývací manévr k získání 2mldr z Min fin, na rozdělení odměn, vždyť se tolik nadřeli, školy jen dostanou nějaké drobné. Co stály jen bezbariérové přístupy a teď jsou nanic, a co ta batolata ve školkách, to budou náklady svépomocí, a že je už 40tisíc ve školkách, to se jich´tolik před dvěma roky ani nenarodilo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa