Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Moře usmrtilo desítky uprchlíků. U Libye se potopila další loď

Autor: ČTK, zst - 
27. května 2016
19:00

Posádka italské lodi dnes v nitru napůl potopeného plavidla, které ztroskotalo u Libye, objevila těla 45 lidí. Zachránila 135 běženců, ale desítky dalších jsou pohřešovány, uvedlo italské námořnictvo na Twitteru. Jde o třetí neštěstí v posledních třech dnech. Od středy zahynulo už několik desítek migrantů. 

Důvodem katastrofy je opět přetížení lodi. Tentokrát se potopilo rybářské plavidlo. Italská pobřežní stráž informovala, že dostala naléhavou žádost o pomoc z lodi převážející údajně 350 lidí.

Záchranáři zasahovali dnes v moři celkem 17krát. Ve čtvrtek podnikli 22 různých zásahů, při nichž zachránili z moře 4000 lidí.

Ve čtvrtek zahynulo při podobném neštěstí 20 až 30 lidí a zachráněno jich bylo asi 80. Ve středu se v této oblasti převrátilo rybářské plavidlo s uprchlíky a pět z nich přišlo o život. Lidé, kteří přežili, nicméně zástupcům Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) řekli, že z jejich lodi mohlo zahynout až 100 lidí, kteří zůstali uvěznění uvnitř plavidla.

Přesuny přes Středozemní moře v posledních dnech kvůli pěknému počasí a klidné vodě opět zesílily. Řecké pobřežní hlídky zadržely jihovýchodně od Kréty člun s 65 běženci. Zatkly přitom dva převaděče – Ukrajince a Egypťana, upozornila řecká média.

Mluvčí vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v Římě dnes řekl, že příliv tak vysokého počtu uprchlíků z Afriky je z pohledu posledních tří let vlastně normální. Podle něj je to pouze začátek sezony a oproti loňskému roku je množství běženců zatím nižší.

V letech 2014 a 2015 dorazilo k italským břehů více než 320.000 migrantů a odhadem jich podle IOM 7000 přišlo o život. Letos jich podle dnešního vyjádření zástupců organizace zahynulo kolem 1475.

Takto vypadala neštěstí na moři v předchozích dnech: