Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Holčička objíždí svět a zpívá hymny. Miliony pro děti chce získat i v Česku

Autor: tmp - 
28. května 2016
07:40

Je jí jedenáct a už naplno pomáhá dětem, které neměly takové štěstí jako ona. Kanaďanka Capri Everitt se rozhodla, že využije svého pěveckého talentu a objede 80 zemí světa, aby v každé z nich zazpívala hymnu v národním jazyce. Jejím ambiciózním plánem je vybrat v přepočtu přes 24 milionů korun na dětské SOS vesničky. A daří se jí to.

„Děláme to, protože miluji zpívání a chci využít svůj hlas k pomoci dětem na celém světě. Mého tatínka napadlo zpívat národní hymny, protože nějaké děti nemusí znát popové písně známé u nás v Kanadě, ale všechny budou znát své národní hymny, pak mamka přišla s názvem Around The World In 80 Anthems (Cesta kolem světa v 80 hymnách – pozn. red.), kvůli knize Cesta kolem světa za 80 dní,“ řekla energická Capri Blesk.cz.

Capri už stihla navštívit 57 zemí, ještě jí tak zbývá navštívit 23. Většinu národních hymen se ale naučila dávno. „Hymny jsem se začala učit asi rok předtím, než jsme vyrazili, a teď se učím jen ty, které budu zpívat až někdy v srpnu – jako třeba tu na Islandu. Ale uměla jsem 70 z 80 předtím, než jsme odjeli,“ řekla mladá zpěvačka.

Video  Objíždí svět a zpívá hymny. Kanaďanka (11) chce vybrat 24 milionů pro děti.  - Tomáš Polák, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Českou hymnu zazpívala perfektní češtinou v holešovické Základní škole Tusarova na jedničku. Zaslouženě si tak vysloužila několikaminutový potlesk školáků. A dokonce i věděla, o čem česká hymna je. „Ano, vím, třeba hned v první větě se zpívá ‚kde domov můj‘,“ řekla nadšeně. Malou Capri přišel podpořit i její bráška Bowen (9), který také pomáhá a pravidelně píše blog.

Účelem projektu je vybrat peníze na SOS dětské vesničky. Ty působí i v České republice, tuzemské děti ale z peněz neuvidí nic. „To nejsou peníze pro nás, pro SOS dětské vesničky v České republice, my se na tomto projektu podílíme pouze tím, že jsme umožnili Capri, aby zazpívala ve škole, ve které probíhá projekt, který organizujeme my,“ řekla Blesk.cz národní ředitelka SOS vesniček Jindra Šalátová. Sama doufá, že alespoň publicita přinese nějaké finance.

„Ten jeden milion dolarů by měl jít napříč celým světem, to znamená, že bude pomáhat všem dětem, které to potřebují, protože SOS dětské vesničky působí ve 134 zemích světa, působí i v těch nejchudších oblastech světa, kde jsou děti nakažené HIV, a tak dále, v podstatě to pomůže těm nejpotřebnějším,“ dodala ředitelka.

londynskypes ( 10. ledna 2017 15:43 )

tak tak

agfor ( 28. května 2016 12:25 )

Máme (pokud z nedostatku financí nezanikly) svoje vesničky. Proč cpát peníze do cizích.

majojo ( 28. května 2016 10:14 )

Holčičko, nás vynech. Nám může zazpívat naši národní hymnu Kódl - a zhruba stejně jako ty.

Zobrazit celou diskusi