Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V boji proti ISIS pomáhají Kurdům Američané. Odhalila je kamera

Autor: mb - 
27. května 2016
18:45

Na veřejnost se dostaly snímky amerických speciálních jednotek v Sýrii, které pomáhají kurdské domobraně v boji proti teroristům z Islámského státu. Washington už dříve potvrdil, že v zemi operují stovky „vojenských specialistů“. Úspěch též slaví irácká armáda, která se pochlubila videem z okolí Fallúdži, kde zničili obranné pozice islamistů.

Záběry pořídil francouzský fotograf zhruba 30 kilometrů od Rakká, „hlavního města“ Islámského státu. Snímky amerických jednotek zapojených do boje se objevily týden poté, co Sýrii minulý týden tajně navštívil americký generál Joseph Votel.

Někteří z amerických vojáků mají přitom na uniformách i symboly kurdské domobrany. Zatímco o jednotkách USA píšou i americká média, Washington oficiálně přítomnost svých vojáků na frontové linii nepotvrdil. Mluvčí Pentagonu Peter Cook jen obecně poznamenal: „Naše speciální jednotky v minulosti nosily symboly koaličních sil. Dělají vše pro to, aby splynuly s tamním obyvatelstvem.“

USA přiznávají přítomnost svých vojáků v zemi, ale údajně se má jednat pouze o vojenské poradce. „Nejsou na přední linii, pouze radí a pomáhají. Jejich poradenská role se nezměnila,“ řekl Cook. Přímé zapojení do bojů pak vyvolává otazníky ohledně opravdové úlohy amerických jednotek.

Rusko před pár dny USA nabídlo koordinaci leteckých útoků s cílem dobýt Rakká – baštu islamistů, ale Spojené státy zareagovaly vlažně. Moskva také tvrdí, že od loňského podzimu ruské letectvo v koordinaci se syrskou armádou zabilo 28 tisíc bojovníků Islámského státu. To je zhruba třetina všech sil islamistů. USA za celou dobu své angažovanosti v Sýrii údajně zabily „jen“ pět tisíc.

Úspěchem v boji proti Islámskému státu se pochlubila i irácká armáda, která útočí na pozice teroristů ve Fallúdži. „Zabíjíme kriminálníky, postupujeme vpřed, buď vzdána chvála a sláva Alláhovi,“ prozradil jeden z vládních vojáků světovým médiím. Další ho pak doplnil: „Vojenské operace pokračují v několika liniích, všichni velitelé jsou na svých místech a vojáci spolu s milicemi obsazují vyznačené cíle.“

Teroristé z Islámského státu ovšem používají civilní obyvatele Fallúdži jako „živý štít“. Zakázali jim opustit město a OSN upozornilo, že zhruba 50 tisícům civilistů uvězněným ve městě hrozí „humanitární katastrofa“.

tgbg ( 28. května 2016 08:35 )

Jsou to jedině USA, které opravdu bojují proti Islámskému státu. USA dokázaly zlikvidovat špičky a velitele Islámského státu a zabít 50 000 bojovníků Islámského státu, oproti 5 000 většinou civilistů, které mají na svědomí rusáci. Rusáci vybombardovali několik sídlišť, nemocnic, dětských školek a odtáhli jako zpráskaní psi. Rusáci neudělali proti Islámskému státu vůbec nic, aby si neznepřátelili obrovskou muslimskou populaci, která žije v Rusku.

kdocokde ( 27. května 2016 20:53 )

carmin čte jen titulky Rusko před pár dny USA nabídlo koordinaci leteckých útoků s cílem dobýt Rakku – baštu islamistů, ale Spojené státy zareagovaly vlažně. Moskva také tvrdí, že od loňského podzimu ruské letectvo v koordinaci se syrskou armádou zabilo 28 tisíc bojovníků Islámského státu. To je zhruba třetina všech sil islamistů. USA za celou dobu své angažovanosti v Sýrii zabily „jen“ pět tisíc.

Zobrazit celou diskusi