Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Na Rokycansku uteklo z autobusu 30 migrantů.“ Facebook žije smyšleným statusem

Autor: Matěj Smlsal - 
27. května 2016
20:30

„Viděla jsem autobus, který zastavila policie. Z autobusu vyběhlo asi 30 uprchlíků a rozutekli se do lesa.“ To je část statusu, který napsala Jana Levová na sociální síť  Facebook. Jen z jejího profilu ho sdílelo už více než 3600 lidí. Přitom podle Cizinecké policie ČR žádní běženci neutekli, událost je podle mluvčí zcela překroucená.

Status Jany, která má jako profilovou fotografii na Facebooku snímek s předsedou SPD Tomiem Okamurou, je jedním z příkladů, jak podpořit protiuprchlickou náladu v Česku. Ačkoliv žena popisuje událost přesvědčivě, nezakládá se na pravdě.

„Mám pro všechny smutnou zprávu. V úterý jsem jela do Rokycan a na přivaděči k dálnici u Kyšic jsem viděla autobus, který zastavila PČR. Z autobusu vyběhlo asi 30 uprchlíků a rozutekli se do lesa směrem na Letkov. Včera i dnes jsem hledala zprávu v tisku nebo na internetu a na nic jsem nenarazila. A pak že prý jsou lidé hysteričtí a že prý my tu uprchlíky nemáme!!!! Jen sdílejte, když se to občané z tisku nedozví,“ napsala Jana a připojila 21 vykřičníků.

Že informace nejsou pravdivé, uvedla mluvčí Cizinecké policie ČR Kateřina Rendlová. Podle ní se u obce Kyšice na Plzeňsku v úterý střetl autobus meziměstské dopravy s osobním vozidlem. Na místo přijela policie. Osoby, které cestovaly, po nehodě autobus opustily a pokračovaly v cestě dle svého uvážení.

„Událost popsaná v příspěvku je naprosto překroucená a informace v něm uvedené se nezakládají na pravdě. V autobuse cestovali běžní cestující a zcela vylučuji, že došlo k útěku běženců, neboť se žádní na místě nenacházeli,“ sdělila Blesk.cz Rendlová.

Lidé za uprchlíky považují dělníky

Podle ní lidé často volají na policii s tím, že vidí uprchlíky. Takové informace se ale zatím vždy ukázaly jako liché.

„Občané považují za uprchlíky zejména zahraniční dělníky, kteří pracují v lese nebo na stavbách a například si krátí cestu přes vesnici či les. Lidé vidí cizince, kteří třeba v daném okamžiku působí bezradně, tak volají policii,“ dodala Rendlová.

Podívejte se, jak to vypadalo v uprchlickém táboře v řeckém Idomeni: